Sari la conținut

Terapia prin lumină şi culoare. Efectele tămăduitoare mai puţin ştiute. Principalele culori şi efectele lor

Din cuprinsul articolului

Efectele benefice ale culorilor pot fi resimțite atât la nivel fizic și psihic, cât și la nivel spiritual. Acestea contribuie la menținerea unei stări de echilibru interior și la atingerea unui potențial intelectual și creativ superior.

Medicii spun că cromoterapia are un puternic efect antidepresiv. De altfel, există studii clinice despre efectele culorilor asupra psihicului uman. Un grup de profesori de arte vizuale canadieni a modificat nuanțele de galben și portocaliu din mediul a 14 copii cu vârste între 8 și 14 ani cu handicapuri și tulburări de comportament severe.

Oamenii de ştiinţă au înlocuit lumina fluorescentă cu lămpi cu spectru total. Ulterior s-a observat cum, treptat, comportamentul agresiv al copiilor s-a diminuat, aceştia devenind mai calmi şi mai cooperanți. Efectul s-a constatat și la copiii lipsiți de vedere, sugerând faptul că energiile culorilor acționează pe căi care depășesc simțul văzului.

O ipoteză este aceea că, neurotransmițătorii din ochi transmit informația despre lumină la creier chiar și în absența vederii, făcând hipotalamusul să elibereze neuro-hormoni cu rol benefic asupra dispoziției, clarității mentale și a nivelului de energie.

Totodată, lămpile cu lumină polarizată, filtrată colorat sau albă, se pot aplica pe zone bolnave, dureroase, cu afecțiuni cutanate, sau plăgi care nu se vindecă. Lumina se poate aplica și pe cei 7 centri mari energetici, pe punctele și meridianele de acupunctură sau pe zonele reflexogene, orice metodă folosită producând o stimulare specifică.

Principalele culori şi efectele lor

Roșul activează, stimulează, vitalizează energiile blocate.  Îmbunătățește circulația sanguină, favorizează cicatrizarea, promovează buna funcționare a unor glande endocrine. Se folosește prudent în cazul persoanelor colerice, cu tendință la agresivitate, sau hipersensibile

Portocaliul stimulează sentimentele pozitive. Crește rezistența la infecții și rata metabolismului, fortifică plămânii, splina și pancreasul. Mărește frecvența cardiacă, fără a produce creșteri ale tensiunii arteriale.

Galbenul aduce claritate în gândire. Mărește conștiința de sine, stimulează interesul și curiozitatea. Fortifică musculatura și stimulează funcțiile digestive.

Verdele conectează la dragostea necondiționată și echilibrează întreaga ființă. Relaxează din punct de vedere fizic și psihic, liniștește, disciplinează, având indicație în terapia stresului.

Albastrul conectează la gândirea holistică, dând acces la înțelepciune și claritate. Îmbunătățește comunicarea și vorbirea, tratează tulburările de somn, anxietatea și hiperactivitatea.

Violetul purifică gândurile și sentimentele, favorizând inspirația și creativitatea. Este culoarea sinelui superior. Radiațiile sale cu frecvență înaltă pot inhiba celulele tumorale. Este culoarea care influențează echilibrarea apetitului.

Negrul semnifică absența culorilor și este culoarea care hrănește energiile rinichiului. Este culoarea doliului, favorizează introspecția, dar și vindecarea sufletească.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel