vineri, noiembrie 27, 2020
Elena Oceanu

Multe tipuri de cancer au o componentă ereditară şi se pot transmite şi peste trei generaţii. Analize care se pot face şi în România arată cine este la risc.

Un diagnostic de cancer este de multe ori motivat genetic. Există însă teste care pot “prezice” cine va face cancer dacă are cazuri de acest fel în familie. Specialiştii ne explică în ce situaţii trebuie să ne testăm, cât costă şi în ce constau aceste proceduri.

Risc mai mare de transmitere în cancere de sân şi de colon

Toate tipurile de cancer au o componentă ereditară, însă, numai la unele, această componentă este pregnantă. În cazul cancerelor de sân, de exemplu, 10-15% din tumori sunt transmise genetic, spune Florin Băcanu, medic oncolog.

“În cazul în care o persoană are două sau trei rude de gradul I şi II care au suferit de cancer de sân sau ovarian, pe linie feminină, sau de cancer de colon pe linie masculină, atunci se recomandă realizarea de teste ge netice înainte de apariţia simptomelor”, explică medicul.

În plus, astfel de teste sunt recomandate şi în cazul în care avem o singură rudă care a suferit atât de cancer de sân, cât şi de cancer ovarian. În cazul cancerului de colon, 5% dintre persoanele diagnosticate cu această boală au o predispoziţie familială.

“Dacă sunteţi urmaşi ai unor persoane care au suferit de cancer de tub digestiv (până la trei generaţii), este posibil să aveţi o polipoză familială, pentru care există un risc de 60-70% să se malignizeze”, avertizează medicul. Un alt tip de cancer cu o componentă ereditară pregnantă este cel renal, însă riscurile de transmitere sunt mai mici decât în cazul primelor două.

Dacă vă aflaţi într-o astfel de situaţie, adresaţi-vă unui oncolog pentru un consult şi eventual pentru o trmitere către un laborator gentic. Nu există o limită de vârstă de la care se pot efectua astfel de teste, însă oncologii ne avertizează că vârsta la care apare cancerul scade cu fiecare generaţie.

Probele ce trebuie recoltate pentru analize sunt de două tipuri: probe de sânge şi fragmente din ţesutul bolnav. În laboratoarele de genetică se recoltează în general numai sânge. “Recoltarea de fragmente tumorale se face numai de către medicul specialist, oncolog sau hematolog, care poate face biopsii”, explică specialistul în medicină de laborator Mihai Magazin, de la Genetic Lab.

Cei mai mulţi dintre pacienţi vin la laboratorul genetic la recomandarea medicului specialist. “În general vin la recomadarea oncologului sau hematologului pentru precizarea tipului de cancer şi stabilirea tipului de tratament”, precizează Mihai Magazin.

În cazul cancerului de sân, vin însă şi paciente care au avut cazuri de cancer în familie şi vor să se testeze. În ambele situaţii se pot recomanda investigaţii suplimentare, în cazul în care specialistul laboratorului consideră că analiza indicată nu va oferi o imagine completă a bolii.

“În principiu, poţi veni în laborator şi să întrebi un specialist, dacă suferi de o afecţiune şi nu ţi s-a indicat un set de analize”, adaugă medicul, care avertizează că un diagnostic extrem de precoce nu există, iar solicitarea analizelor genetice trebuie să aibă o bază solidă.

10-15% din tumori
sunt transmise genetic în cazul cancerului de sân.

Preţurile pentru analiza genetică BRCA diferă foarte mult de la un laborator la altul. Astfel, screeningul pentru cancerul mamar (BRCA1 şi BRCA2) costă între 600 de lei (cu precizarea că este necesară comparaţia cu o probă de sânge de la bunică, soră sau de la mamă, care se taxează suplimentar) şi 3.410 lei. Rezultatele se primesc în câteva săptămâni.

Parteneri