marți, august 3, 2021

Și oasele pot ceda din cauza opririi circulației, nu doar inima. 

Diabeticii, alcoolicii, dar și cei care au urmat tratamente cu cortizon au cel mai mare risc să sufere un infarct osos. Afecțiunea este

rar întâlnită, iar în cazurile grave se poate trata doar cu intervenții costisitoare care presupun înlocuirea șoldului cu o proteză.

Elena Oceanu

Infarctul osos este o condiție rar întâlnită la nivelul oaselor. Aceasta apare prin oprirea circulației sangvine într-o zonă din țesutul osos, care, nemaifiind vascularizată, se necrozează, adică „moare”. Această condiție poate fi asemănată cu apariția infarctului la nivelul inimii”, explică dr. Vlad Predescu, medic primar Ortopedie și Traumatologie. De regulă, zona afectată este de mici dimensiuni și nu are niciun răsunet asupra scheletului.

Marile probleme apar atunci când zona de infarct este mare și este situată în vecinătatea articulațiilor, pe primul loc fiind șoldul, urmat de genunchi, umăr, metatarsiene etc. Această condiție patologică mai poartă denumirea de necroză osoasă. La nivelul șoldului, boala este cunoscută ca necroză avasculară a capului femural.

Cauze

Dr. Vlad Predescu
Dr. Vlad Predescu

„Cauzele nu sunt complet elucidate. Totuși, există o serie de factori de risc dovediți și anume: alcoolismul, tratamentul excesiv cu cortizon, anumite boli genetice sau

reumatismale, diabet, pacienții imunosupresați, hemofilie, infecție. Între profesii, boala a fost descrisă prima oară la scafandri”, adaugă medicul ortoped.

Simptome

De multe ori, în stagiile incipiente, nu sunt simptome și zonele mici de infarct osos sunt descoperite întâmplător cu ocazia unui examen radiologic de rutină. Pentru completarea diagnosticului se mai efectuează un examen RMN, iar în anumite cazuri poate fi nevoie de un consult reumatologic ce are ca scop depistarea unor boli reumatismale care au putut declanșa această patologie.

La nivelul șoldului se petrece marea dramă

Alteori, zona infarctizată prezintă dureri ușoare, nespecifice în zona cu necroză osoasă, dureri care de multe ori sunt pasagere și nu îngrijorează bolnavul decât atunci când boala ajunge în stadii avansate.

În final, apare scurtarea piciorului

piciorului „La nivelul șoldului se petrece de fapt marea dramă deorece necroza osoasă apărută și incorect tratată duce la distrugerea lentă a articulației. Vârsta de apariție este în jur de 40-50 ani și această necroză duce în final la apariția coxartrozei”, completează dr. Vlad Predescu. Simptomele de alarmă sunt de fapt durerile la nivelul

șoldului cu caracter mecanic, adică dureri care se intensifică la mișcare și se calmează la repaus. Ulterior, apare mersul șchiopătat și, în cazurile finale, când zona necrozată se fracturează, apare scurtarea piciorului.

Soluții terapeutice

Tratamentul depinde de depistarea precoce a acestei condiții. „În stadiile incipiente se pot face intervenții de revascularizare a capului femural care au ca scop salvarea acestuia. Acestea au o șansă de succes de aproximativ 80%, în restul cazurilor boala progresează, mai explică specialistul. În stadiile finale, singura soluție este protezarea șoldului, adică înlocuirea șoldului cu o proteză. Dat fiind faptul că această operație se adresează tinerilor care au un grad crescut de activitate, este nevoie de folosirea unei proteze de șold performante, care din păcate este și foarte scumpă. În cazul lor se optează pentru proteze la care cuplul de frecare este ceramică pe ceramică sau alte variante similare la fel de rezistente, iar tehnica chirurgicală trebuie să fie perfectă. Numai în acest fel putem spera la o supraviețuire a protezei de aproximativ 20 de ani.

Ați auzit de infarctul tiroidei?

Violeta Fotache

Endocrinologia este încă un domeniu în care nu s-au cheltuit foarte mulți bani pe cercetare în țara noastră. De curând mi-a căzut sub ochi diagnosticul scris de un medic, în urma unei analize PET-CT, unei paciente. Specialistul i-a spus femeii că a mai căpătat o boală: infarctul tiroidian sau infarctul tiroidei. Cum nu mai auzisem despre acest tip de infarct am încercat să aflăm de la Endocrinologie ce este și cum anume se manifestă. Răspunsul dat într-o doară de-un specialist a fost: „e o prostie, nu există așa ceva”.

Afecțiunea, trecută în catalogul internațional

Am căutat în lista tabelară a bolilor și catalogul internațional al clasificării bolilor (ICD-10) versiunea 2010, și am găsit infarctul tiroidei înregistrat la codul de boală E07.8. La acest cod sunt inserate sub titlul „Alte afecțiuni specificate ale tiroidei”, patru boli, printre care se numără și infarctul tiroidei. În numărul următor din Doctorul zilei vom reveni cu amănunte despre acest tip de infarct al glandei în formă de fluture.

Ultimele stiri

Parteneri