Sari la conținut

Top 7 ierburi și condimente pentru sănătatea creierului: reduc riscul de declin cognitiv și stimulează memoria

Imagine creată au AI

Știm cu toții că dieta joacă un rol esențial în ceea ce privește sănătatea fizică, dar studii recente au descoperit cât de mare este influența pe care o are dieta asupra sănătății creierului. Se pare că elementele din frigiderul, dulapul cu condimente sau cămară pot fi capabile să vă reducă riscul de declin cognitiv și să stimuleze procesele implicate în gândire, memorare, înțelegere și învățare. Nu vorbim însă despre alimente procesate, pline de calorii, zaharoase sau sărate, ci despre ierburi și condimente.

Dieta și inflamația creierului

Alimentele din dieta americană standard sunt de obicei bogate în ingrediente procesate, antibiotice, cereale și zaharuri rafinate, îndulcitori artificiali și alți hormoni. Aceste alimente pot duce la probleme generale de sănătate, inclusiv la o sănătate intestinală precară. Deoarece intestinul ajută la gestionarea nivelurilor de inflamație, o alimentație pentru un intestin mai sănătos poate fi benefică și pentru sănătatea creierului.

Persoanele cu o sănătate intestinală precară se confruntă adesea cu letargie, ceață cerebrală, probleme de concentrare și au un risc crescut de boli cognitive legate de inflamație, cum ar fi boala Alzheimer. Din cauza ratelor mai mari de tulburări cognitive, o serie de plante și condimente au fost intens cercetate pentru beneficiile lor de stimulare a creierului. Haideți să explorăm modul în care acestea vă pot ajuta creierul.

Cimbru

beneficii ceai de cimbru
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Cimbrul are o aromă specifică și aproape întotdeauna îl puteți identifica într-un fel de mâncare.

O calitate mai puțin cunoscută a cimbrului este aceea că este responsabil pentru creșterea DHA, care este un acid gras esențial în creier.

Femeilor însărcinate și mamelor care alăptează li se recomandă adesea să consume cantități adecvate de DHA pentru o dezvoltare sănătoasă a creierului la copiii lor.

DHA joacă, de asemenea, un rol important în funcționarea creierului, așa că nu vă pierdeți timpul, mâncați cimbru!

Mușețel

Dacă vrei să ai un somn odihnitor, bea ceai de mușețel. Dacă vrei să calmezi o durere de gât, bei ceai de mușețel. Știm că știi aceste lucruri, dar știai că mușețelul face o magie vindecătoare pe bază de plante asupra creierului?

Potrivit mai multor studii de laborator, mușețelul conține compuși care se leagă de receptorii din anumite substanțe chimice din creier, care sunt responsabile de reducerea anxietății.

Un mic studiu, care a constat într-un grup de persoane cu tulburări de anxietate generală, a constatat că pacienții care au luat extract de mușețel timp de opt săptămâni la rând au raportat scăderi uriașe ale anxietății, în timp ce cei care au luat un placebo au raportat îmbunătățiri minime.

Salvie

Oamenii adoră aromoterapia prin arderea salviei, care ajută la îmbunătățirea calității aerului și la curățarea unui anumit spațiu de energie impură sau negativă.

Ne îndepărtăm pentru o secundă de acest lucru și ne concentrăm pe faptul că salvia poate fi benefică pentru cei care suferă de boala Alzheimer.

O analiză din 2017 a constatat că, compușii din salvie ar putea îmbunătăți funcția cognitivă și neurologică.

Puteți consuma ceai de salvie sau vă puteți asezona mâncarea cu salvie; merge de minune în supe și ciorbe.

Mentă

Care este cea mai benefică plantă pentru oameni?
sursa foto: pexel.com

Ceaiul de mentă este consumat în mod obișnuit pentru a reduce greața sau stomacul deranjat, dar are, de asemenea, capacitatea de a îmbunătăți memoria pe termen lung, memoria de lucru și vigilența.

O cercetare care a fost prezentată la Conferința anuală a Societății Britanice de Psihologie a documentat un studiu cu 180 de participanți, care au fost împărțiți în trei grupuri. Unui grup i s-a dat ceai de mentă, unuia i s-a dat ceai de mușețel, iar celuilalt i s-a dat apă caldă simplă. Pacienților li s-a testat funcția cognitivă la 20 de minute după ce au consumat lichidul. Persoanele care au consumat ceai de mentă și-au îmbunătățit drastic memoria pe termen lung.

Gingko Biloba

Gingko biloba, care a fost folosit de mult timp în medicina tradițională chineză, a devenit bine cunoscut pentru capacitatea sa de a ajuta pacienții cu demență.

Teoria este că această plantă acționează pentru a îmbunătăți funcția cognitivă prin creșterea circulației și stimularea fluxului sanguin către creier.

Potrivit unei analize din 2015 publicată în Journal of Alzheimer’s Disease, extractul de gingko biloba poate încetini declinul cognitiv la pacienții care suferă de demență sau de alte simptome neuropsihiatrice.

Turmeric

Nu putem vorbi despre sănătatea creierului și să excludem turmericul… pur și simplu nu putem.

Ingredientul activ, curcumina, a fost studiat intens pentru proprietățile sale antiinflamatorii și antioxidante, doi factori care pot îmbunătăți sănătatea creierului.

O analiză din 2010 a observat că turmericul ar putea avea potențialul de a îndepărta boala Alzheimer prin eliminarea beta-amiloidului din creier. Acumularea acestui fragment de proteină este de obicei responsabilă pentru plăcile cerebrale legate de Alzheimer.

Rozmarin

rozmarin
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Nu numai că pune în valoare cartofii prăjiți, dar poate îmbunătăți și memoria.

Studii recente au constatat că mirosul uleiului esențial de rozmarin poate îmbunătăți memoria prospectivă la persoanele de peste 65 de ani.

Memoria prospectivă este abilitatea de a-și aminti sarcinile viitoare, de exemplu, o întâlnire, ziua de naștere a cuiva sau o cină.

Consumul de rozmarin uscat sau proaspăt este, de asemenea, cunoscut pentru a încetini declinul cognitiv la persoanele cu demență.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel