Sari la conținut

ACEASTĂ dietă extrem de populară reduce anxietatea și stresul la adulții în vârstă

batrani
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Anxietatea și stresul la adulții în vârstă ținute sub control cu ajutorul dietei

Anxietatea și stresul la adulții în vârstă ținute sub control cu ajutorul dietei. Dieta mediteraneană este asociată cu multe beneficii pentru sănătate, inclusiv cu riscul redus de afecțiuni cronice, cum ar fi diabetul, hipertensiunea arterială și bolile de inimă.

Dieta mediteraneană pune accentul pe consumul mai multor legume, fructe, nuci, semințe, cereale integrale, leguminoase, uleiuri sănătoase și cantități moderate de pește și fructe de mare.

Dieta mediteraneană reduce anxietatea și stresul la adulții în vârst

Un nou studiu, publicat în revista Nutrients, a arătat că, pe lângă promovarea sănătății fizice, dieta mediteraneană ar putea juca și un rol semnificativ în îmbunătățirea bunăstării mintale.

Potrivit celui mai recent studiu de la Universitatea din Australia de Sud, o mai bună aderență la o dietă mediteraneană poate ajuta la reducerea simptomelor de stres și anxietate la adulții în vârstă. Concluziile s-au bazat pe un studiu efectuat pe 294 de participanți cu vârsta de 60 de ani și peste în Australia.

„Aderarea la o dieta MedDiet (dieta mediteraneană) a fost invers asociată cu severitatea simptomelor de anxietate, independent de vârstă, sex, IMC, activitate fizică, somn, risc cognitiv și capacitatea de a efectua activități din viața de zi cu zi.

În plus, aderarea la MedDiet a fost invers asociată. cu simptome de stres independente de vârstă, sex, IMC, activitate fizică și somn. Cu toate acestea, nu a fost observată nicio relație între aderarea la MedDiet și simptomele depresive”, au scris cercetătorii.

dieta care reduce riscul de boli de inima
Imagine creată cu AI

Dieta, parte a unei abordări holistice

Cercetătorii au identificat că beneficiile pentru sănătatea mintală provin din elemente specifice ale dietei, cum ar fi fructele, nucile, leguminoasele și un consum redus de băuturi îndulcite cu zahăr.

„Nucile și leguminoasele sunt bogate în fibre, grăsimi sănătoase și antioxidanți care ar putea ajuta la producerea de bacterii bune în intestin, la reducerea inflamației și, la rândul lor, au un efect favorabil asupra sănătății creierului.

Aportul mai mare de legume a fost, de asemenea, asociat cu simptome mai scăzute de depresie, deși am fost surprinși că rezultatele generale nu au fost mai puternice pentru ameliorarea depresiei și acest lucru necesită studii suplimentare”, a explicat Dr. Anthony Villani, coautor al studiului, într-un comunicat de presă.

Aceste studii aduc mai multă speranță, deoarece deschid posibilitatea includerii dietei mediteraneene ca parte a unei abordări holistice pentru gestionarea rezultatelor multiple legate de sănătate.

„Există acum dovezi abundente ale rezultatelor pozitive ale dietei asupra diferitelor boli cronice și este foarte transferabilă în practică. De exemplu, pot recomanda o dietă Med pentru a sprijini gestionarea diabetului zaharat al unei persoane, știind că poate avea rezultate de dorit asupra psihicului său. și sănătatea”, a spus și Lisa Allcock, care a condus studiul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel