Sari la conținut

Cele două vitamine care duc la cancer pulmonar. Suplimentele administrate pe termen lung dublează riscul

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Suplimentele care cresc riscul de cancer pulmonar. În căutarea unei vieți sănătoase, mulți oameni recurg la suplimente de vitamine pentru a-și îmbunătăți starea generală de sănătate. Cu toate acestea, o nouă cercetare a arătat că administrarea unor vitamine obișnuite pe termen lung ar putea crește semnificativ riscul de cancer de plămâni.

Vitaminele B6 și B12 au fost promovate de către industria farmaceutică pentru efectul lor energizant și îmbunătățirea metabolismului. S-a crezut, de asemenea, că aceste suplimente reduc riscul apariției cancerului.

Un nou studiu, publicat în ”Journal of Clinical Oncology”, a descoperit că efectul acestor suplimente poate fi chiar opusul, dacă sunt luate în doze prea mari.

”Am descoperit că bărbații care au folosit suplimente alimentare cu B6 și B12, în doze mari, timp de 10 ani, prezintă un risc semnificativ de apariție a cancerului pulmonar”, a declarat Theodore Brasky, conducătorul studiului realizat la Comprehensive Cancer Center de la Ohio State University.

Suplimentele care cresc riscul de cancer pulmonar

”Toți bărbații care au luat aceste suplimente în doze mari timp de zece ani și-au dublat riscul de apariție a cancerului de plămâni, iar pentru fumători, riscul este de trei sau patru ori mai mare”, explică Brasky.

Riscul nu a fost identificat în cazul femeilor care au luat doze mari din aceste vitamine pe termen lung.

Concluziile au fost formulate după analiza datelor de la 77.000 de pacienți, pe o perioadă care a depășit un deceniu.

Doza zilnică recomandată de vitamina B6, pentru bărbați, este de doar 1,5 miligrame, iar pentru vitamina B12, mai puțin de 2,5 micrograme zilnic.

”Dacă examinăm cutiile cu vitamine, constatăm că se vând sub formă de pastile cu un conținut de 5.000 de micrograme pentru fiecare doză, cu mult peste doza zilnică recomandată ” spune Brasky.

”Este foarte ușor să-ți iei necesarul de vitamina B din carne, năut sau cereale, așa că nu e nevoie de o suplimentare la un nivel atât de ridicat și mai ales nu ani la rând”.

O alimentație echilibrată și diversificată ar trebui să fie sursa principală de nutrienți pentru majoritatea oamenilor. Consumul de fructe și legume proaspete, care sunt bogate în vitamine și antioxidanți, este esențial pentru menținerea sănătății și prevenirea bolilor. În plus, evitarea factorilor de risc, cum ar fi fumatul și expunerea la poluanți, rămâne una dintre cele mai eficiente metode de prevenire a cancerului de plămâni.

În concluzie, deși suplimentele de vitamine pot juca un rol benefic în anumite situații, este important să fim conștienți de potențialele riscuri asociate cu administrarea lor pe termen lung. Consultarea cu un specialist și menținerea unui stil de viață sănătos rămân cele mai bune modalități de a ne proteja sănătatea și de a reduce riscul de boli grave, cum ar fi cancerul de plămâni.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel