Sari la conținut

Tot ce trebuie să știi despre biletul de trimitere. Un  medic de familie spune, în sfârșit, adevărul

Tot ce trebuie să știi despre biletul de trimitere. Un  medic de familie spune, în sfârșit, adevărul.

Otilia Țigănaș, medic de familie în comuna Hăşmaş, judeţul Arad, a devenit foarte cunoascută în mediul online, datorită postărilor pe pagina sa de Facebook sau pe blogul său. Într-o postare pe blogul său, medicul Otilia Țigănaș a explicat, pe larg, tot ce trebuie sa știm despre acest bilet.

Tot ce trebuie să știi despre biletul de trimitere. Un  medic de familie spune, în sfârșit, adevărul

„Nu exista serviciu medical gratuit, intotdeauna cineva il plateste. Faptul ca tu esti examinat undeva fara sa scoti bani din portofel, nu inseamna ca e gratis, lipsit de costuri, ci ca altul decat tine plateste respectiva munca. Adica asigurarile. Iar asigurarile au fix atatia bani cati ai depus, cotizand, tu si familia ta. Sigur… daca sarim generos peste fraudele marilor contracte, dar asta-i alt subiect. In lumina celor spuse mai sus, „Biletul de trimitere” este si un instrument fianciar in sistemul de asigurari. De ce? Fiindca medicii specialisti, spitalele, aduna aceste bilete, iar pe baza lor sunt platiti. Li se plateste consultatia pe care v-o ofera.

Deci el, biletul de trimitere, este si un fel de „CEC” semnat de medicul de familie.

Medicul de familie, parafand trimiterea, garanteaza in ochii asiguratorului, faptul ca acea consultatie chiar este necesara. Conform legii si a logicii, medicul de familie elibereaza un bilet de trimitere, (adica semneaza asa zisul CEC prin care Casa de Asigurari il va plati pe specialist), doar „Ca urmare a unei concluzii medicale proprii”. Nu la cererea nevestei tale, nici fiindca a zis cardiologul sau ortopedul sa „soliciti” bilet.

Totusi va rog sa priviti biletul de trimitere, in regimul asigurarilor, ca pe una strict pragmatica. Medicul de familie semneaza, dand un bilet de trimitere, ca acel consult de specialitate chiar este necesar. Iar bazat pe parafa lui, Asigurarile ii vireaza specialistului banii. E cam ca la daunele masinilor sifonate in accident si plata asiguratorului. Degeaba-i ceri aluia cu expertiza sa bage-n reparatii si oglinda retrovizoare (care fusese crapata acu un an), fiindca el nu o s-o bage. Sau, daca o baga, practic il fura pe asigurator impreuna cu tine”,  a explicat medicul de familie.

„Valabilitatea biletului de trimitere este 30 de zile de la data emiterii”

Mi s-au pus pe FB cateva intrebari, raspund la trei.

  1. Valabilitatea biletului de trimitere este 30 de zile de la data emiterii. Deci, odata cu schimbarea lunii calendaristice, valabilitatea nu se pierde. Un bilet emis in 27 iulie este valabil pana in 26 august.
    Exceptie fac trimiterile pentru boli de nutritie, diabet si cancer care sunt valabile 90 de zile.
  2. Nu se fac trimiteri concomitente la doi specialisti din aceeasi specialitate, in numele dreptului la a doua opinie. Nu, fiindca asigurarea acopera doar o opinie, dar si asta numai la specialistii care au contract CAS. Iar eventuala trimitere la al doilea specialist, se va face doar daca primul „a clacat” cu tratamentul sau diagnosticul. Nu doi deodata, ca sa-i poti compara.
  3. Scrisorile medicale catre medicul de familie, emise de specialisti in sistem privat, fara contract CAS, nu sunt valabile!! Nu ne putem folosi de ele in asigurari. Degeaba e prof universitar, somitate medicala de necontestat, daca nu are contract CAS. Scrisoarea lui catre mine nu este valabila. De ce? Fiindca prima rubrica obligatorie a unei scrisori valabile, este „numarul de contract CAS”. Si, asa cum banca nu-ti da bani fara documente legale, chiar daca duci o fituica semnata de Presedintele Romaniei, asa nici noi nu putem onora scrisori din afara sistemului. Iar la final si ca sa opresc eventuala avalansa de comentarii, va reamintesc ce fac eu, scriindu-va: va INFORMEZ nepatimas cum stau lucrurile Nu comentez daca e bine sau rau, daca se respecta sau nu. Si nici n-am de gand sa-mi deturnez seria de informari cu dialoguri nesistematizate despre ce-i de facut ca sa fie mai bine. Nu. Ma limitez doar la CUM ESTE ACUMA” a precizat medicul specialist.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel