Sari la conținut

Tot ceea ce trebuie să știi despre varianta Lambda. Este aceasta mai periculoasă?

Varianta Lamba este cea despre care, momentan, se cunosc cele mai puține caracteristici. Specialiștii nu știu încă modul în care aceasta afectează organismul, cât de cotagioasă este față de alte variante, cât de eficiente sunt vaccinurile anti-COVID și, de asemenea, care este diferența dintre aceasta și varianta Delta.

Deși nu a devenit dominantă, tulpina Lambda provoacă din ce în ce mai multe cazuri de COVID-19 în SUA.  În Texas, la Spitalul Metodist din Houston, a fost raportat unul dintre primele cazuri, anunță CNN.

Deși rămân multe lucruri de aflat despre această variantă, experții în sănătate au reușit să stabilească câteva aspecte clare despre ce implică tulpina.

Până la acest moment, incidența variantei Lambda nu este mare în Statele Unite. Varianta apărută în Peru nu este la fel de îngrijorătoare precum cea Delta, provenită din India. Mutația Delta a virusului a dus la o creștere accentuată a cazurilor la nivel mondial, mai multe studii descoperind faptul că această variantă este mult mai transmisibilă decât varianta inițială de coronavirus.

Ce se știe despre varianta Lambda?

„Lambda are mutații îngrijorătoare, dar varianta rămâne rezervată unor cazuri rare din Statele Unite ale Americii, în ciuda faptului că a apărut de mai bine de câteva luni”, a explicat Preeti Malani, de la Universitatea din Michigan.

Nu se cunosc prea multe despre transmisibilitate

„Este dificil de aflat cât de transmisibilă este Lambda și cât de eficiente sunt vaccinurile. Până acum am putut stabili că Lambda este mai transmisibilă decât varianta originală a coronavirusului”, a mai explicat Malani.

„Din fericire a putut fi demonstrat în primă fază că vaccinurile rămân protective în mare parte. Am învățat în timpul pandemiei că lucrurile se pot schimba brusc, dar controlul răspândirii COVID-19 ar trebui să limiteze și varianta Lambda”, a mai spus Malani.

Varianta Delta, predomininată în România

Numărul noilor îmbolnaviri cu COVID-19 în România păstrează tendința ușor crescătoare din ultima săptămână cu 326 de cazuri în ultimele 24 de ore din peste 29.300 de teste la nivel național. Cele mai multe cazuri față de ultima raportare s-au înregistrat în capitală – 58, urmată de județele Cluj, Ilfov, Bistrița-Năsăud și Suceava.

Teritoriul României rămâne în scenariul verde, cu cea mai mare incidență de 0,31 la mie în Ilfov. S-au registrat și opt decese în ultimele 24 de ore, în vreme ce în spitale sunt tratați peste 700 de bolnavi infectați cu SARS-CoV-2, din care mai puțin de 100 se află la terapie intensivă.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel