Sari la conținut

Totul despre una dintre cele mai mortale forme de cancer. Semnul apare la nivelul degetelor

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Totul despre una dintre cele mai mortale forme de cancer. Semnul apare la nivelul degetelor

Cancerul pulmonar este una dintre cele mai mortale forme de cancer, care ucide zeci de mii de persoane în Marea Britanie și în SUA în fiecare an.

Și, de obicei, cancerul pulmonar nu prezintă simptome vizibile la început.

Semnele de avertizare tind să apară doar pe măsură ce cancerul avansează, răspândindu-se prin plămâni și ajungând în alte părți ale corpului.

Conform ultimelor statistici, cancerul pulmonar ucide aproape 35.000 de persoane în fiecare an în Marea Britanie și peste 127.000 în SUA.

Fumatul este cea mai frecventă cauză a cancerului pulmonar, reprezentând peste 70 din 100 de cazuri, potrivit NHS.

Cu toate acestea, chiar și persoanele care nu au fumat niciodată pot dezvolta această boală, care afectează în principal persoanele în vârstă. Mai mult de patru din 10 persoane diagnosticate au peste 75 de ani.

Există două forme principale ale bolii:

  • cancerul pulmonar fără celule mici (NSCLC);
  • cancerul pulmonar cu celule mici (SCLC).

Primul reprezintă opt din zece cazuri și este o formă mai puțin agresivă a bolii.

În timp ce cea de-a doua, cancerul pulmonar cu celule mici, este foarte agresivă și, de obicei, se răspândește mai repede. Rata de supraviețuire tinde să fie mai mică pentru SCLC.

Simptomele nu sunt adesea vizibile până când boala nu se răspândește prin plămâni și în alte părți ale corpului.

Acest lucru înseamnă că ratele de supraviețuire sunt mai mici decât în cazul altor tipuri de cancer, aproximativ două din cinci persoane cu cancer pulmonar supraviețuind cel puțin un an de la diagnosticare.

Principalele simptome ale cancerului pulmonar

Principalele semne de avertizare a cancerului pulmonar pot include o tuse persistentă, cum ar fi o tuse care nu dispare după trei săptămâni, sau o tuse de lungă durată care se agravează.

  • Scăderea respirației este un alt semn comun, pe care Cancer Research UK (CRUK) îl descrie ca fiind „faptul că vă lipsește respirația atunci când faceți lucrurile pe care le făceați fără probleme”.A avea o infecție toracică care nu dispare sau infecții care revin mereu este un alt simptom potențial.
  • Durerile și durerile atunci când respirați sau tușiți, sau durerea în umăr, sunt, de asemenea, semne de care trebuie să fiți atenți, spune NHS. Aceste dureri pot apărea pe măsură ce tumorile cresc și se răspândesc și pun presiune pe oase și nervi.
  • Tusea cu sânge (sânge în flegmă) poate apărea, de asemenea, la fel ca și oboseala persistentă. Unele cancere produc substanțe toxice care opresc producția de potasiu sau calciu – ceea ce poate provoca somnolență dacă nivelurile sunt scăzute, potrivit CRUK.
  • Pierderea poftei de mâncare sau pierderea inexplicabilă în greutate este un alt simptom principal al cancerului pulmonar.

Sindrom de epuizare

Atunci când suferă de cancer, sistemul imunitar trebuie să lucreze mai mult, iar organismul produce proteine mici numite citokine – care pot determina organismul să ardă calorii mai repede decât în mod normal și să descompună grăsimea și mușchii. Acest lucru se numește cașexie (sindrom de epuizare).

Toate aceste simptome ar putea fi însă un semn al unei alte probleme de sănătate care nu este cancer, așa că ar trebui să vă consultați medicul.

Simptome mai puțin frecvente ale cancerului pulmonar

Există și alte semne de avertizare a cancerului pulmonar la care ar trebui să fiți atenți, cum ar fi o schimbare a formei degetelor și a unghiilor, potrivit NHS.

Dureri și umflături la nivelul articulațiilor

La unele persoane care suferă de această boală, degetele și unghiile lor devin umflate – ceea ce este cunoscut sub numele de „finger clubbing”.

Medicii spun că bolnavii pot avea, de asemenea, dureri și umflături la nivelul articulațiilor.

Curbura degetelor și inflamația articulațiilor sunt cauzate de osteoartropatia pulmonară hipertrofică (HPOA), care se poate dezvolta ca urmare a substanțelor eliberate de o tumoare sau de organism în timp ce reacționează la aceasta.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel