vineri, octombrie 22, 2021

Totul despre vaccinul Pfizer. Cum funcționează vaccinul anti-covid?

Vestea că vaccinul anti-vaccin Pfizer se află în a treia și ultima fază a studiului clinic a adus o undă de spreanță în toată lumea. Vaccinul împotriva COVID-19

dezvoltat de companiile Pfizer și BioNTech se bazează pe una dintre cele mai inovatoare și mai avansate tehnologii.

Acest tip de tehnologie este adoptat și de alte două mari companii. Germanii de la Curevac și americanii de la Moderna colaborează pentru descoperirea vaccinului anti-covid cu Organismul de Cercetare a Bolilor Infecțioase din SUA (NIAID), condus de Anthony Fauci, dar și cu Coalition for Epidemic Preparedness Innovation (CEPI).

Vestea bună este că toate cele trei vaccinuri sunt în a treia și ultima fază a studiului clinic. Toate trei sunt vaccinuri cu ARN.

Acidul ribonucleic

(ARN), secvența materialului genetic al noului coronavirus

Acidul ribonucleic (ARN) este mesagerul molecular care conține instrucțiunile pentru construirea proteinelor virusului. Vaccinurile anti-covid folosesc secvența materialului genetic al noului coronavirus (ARN)

Utilizarea ARN mesager (mARN) a fost o alegere dictată de necesitatea de a putea produce vaccinuri într-un timp scurt, obținând un răspuns imunitar optim.

Obiectivul este de a administra direct mARN, care controlează producția unei proteine ​​împotriva căreia se dorește declanșarea reacției sistemului imunitar. În

cazul virusului responsabil de pandemie, proteina este Spike, gheara moleculară utilizată pentru a prinde celulele sănătoase și a le invada.

Pentru a transporta instrucțiunile pentru a determina celulele să producă proteina Spike sunt folosite navete biologice mici realizate din lipide. Proteina Spike a fost una dintre primele identificate, este bine cunoscută și s-a observat că sistemul imunitar uman este capabil să o recunoască.

De îndată ce se întâmplă acest lucru, imunitatea organismului stimulează producția de celule B, care produc anticorpi, și de celule T, specializate în distrugerea

celulelor infectate.

Cum funcționează vaccinul anti-covid?

Comentând datele privind vaccinul produs de Pfizer și BioNTech, directorul NIAID, imunologul Anthony Fauci, a definit rezultatele „foarte bune”.

„Arată că noua tehnologie utilizată, bazată pe utilizarea ARN-ului mesager, acționează la inducerea răspunsului imunitar”. Întrucât tehnologia este aceeași cu cea aflată la baza vaccinului anti-Covid al companiei americane Moderna, Fauci speră ca în curând „să putem avea două vaccinuri”, a declarat imunologul Anthony Fauci, conform RRA.

Ambele studii, precum și cel al companiei germane

Curevac, se află în a treia și ultima fază. După testele preclinice, efectuate în laborator, fiecare vaccin și fiecare medicament sunt testate pe om în trei faze.

  • Faza 1, efectuată pe un număr mic de voluntari sănătoși, trebuie să ofere răspunsuri cu privire la siguranță;
  • Faza 2, efectuată pe un număr mai mare de oameni, trebuie să dea primele răspunsuri cu privire la efect;
  • Faza 3, efectuată pe un număr foarte mare de persoane, trebuie să dea răspunsuri cu privire la eficacitate.

Ultimele stiri