marți, ianuarie 26, 2021
Virgil Munteanu
Home » Ştiri » TRAGEDIE: Femeia care a cerut să fie eutanasiată...

TRAGEDIE: Femeia care a cerut să fie eutanasiată a murit

Femeia suferă de o formă de cancer care răspunde bine la tratamentul cu Avastin. Autoritățile refuză însă să îi aprope tratamentul pe motiv că nu are indicație

Laura Negoiță

Mioara Dumitrescu, femeia de 49 de ani din Turnu-Măgurele, bolnavă de cancer, care a cerut dreptul de a beneficia de tratament cu Avastin a decedat. Acordul autorităţilor pentru tratamentul cu acest medicament a venit prea târziu.

Calvarul Mioarei Dumitrescu a început în decembrie 2012, când şi-a depus dosarul să obţină medicamentul pentru cancer, prin Casa Judeţeană de Asigurare de Sănătate. “De administrarea respectivului medicament depinde viaţa şi starea ei de bine. Casa nu face decât o tortură psihică pentru că în momentul în care noi nu avem certitudinea medicamentului, soţia mea plânge, în starea în care este, pentru că nu are siguranţa că mâine mai trăieşte”, declara George Dumitrescu, soţul femeii bolnave.

De la o simplă cerere au ajuns la o adevărată luptă: cea cu instituţiile statului. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu i-a putut oferi tratamentul adecvat, deşi femeia obţinuse acest drept în urma unei hotărâri judecătoreşti.

Autorităţile au amânat atât de mult decontarea tratamentului pentru Mioara Dumitrescu, încât starea ei s-a agravat şi femeia abia mai putea respira. Ajunsă la capătul puterii, femeia a trimis o scrisoare disperată autorităţilor, în care a cerut eutanasierea.

“Rog pe această cale să-mi fie aprobată legal această cerere de eutanasiere, şi nu murdar şi nedemn, cum sunt îndreptăţită să cred că se încearcă de 3 luni, de când am avut intenţia de a-mi apăra dreptul la viaţă – pe calea justiţiei. Ştiu că sunt o povară pentru dumneavoastră”, afirma Mioara Dumitrescu în scrisoarea adresată CNAS.

“Să aibă milă de cei ca soţia mea. Să nu îşi bată joc, să aibă milă, să îi dea dreptul la viaţă, atât”, a spus soţul femeii, sfâşiat de durere.

Răspunsul CNAS

Dupa scrisoarea dramatica, trimisa Ministerului Sanatatii, Mioara Dumitrescu, femeia in varsta de 49 de ani, bolnava de cancer, a primit dreptul de a urma tratamentul cu produsul Avastin. Dupa cateva luni grele, in care M.S. si-a batut joc de doamna Dumitrescu, dupa o hotarare judecatoreasca definitiva si presiunile opiniei publice, s-a reusit ceea ce era normal. Mioara Dumitrescu a ajuns intr-o situatie foarte grea din cauza unor neoameni din Ministerul Sanatatii si de la CNAS. Publicam mai jos declaratia purtatorului de cuvant al CNAS:

“În şedinţa Comisiei de Experţi de la nivelul CNAS pentru implementarea Programului Naţional de Oncologie, din data de 20.03.2013, în urma Ordonanţei Prezidenţiale nr. 847/27.12.2013, Comisia a analizat dosarul pacientei Mioara Dumitrescu şi a aprobat tratamentul cu Avastin pentru perioada aprilie-iunie 2013.În conformitate cu RCP-ul produsului (Rezumatul caracteristicilor produsului) înregistrat la EMEA şi înregistrarea produsului în România, precizăm că, în acest moment, în Comunitatea Europeană (inclusiv România) nu este înregistrată indicaţia terapeutică de tratament cu Avastin în tumori cerebrale.În şedinţa Comisie de Experţi la nivelul CNAS pentru implementarea Programului Naţional de Oncologie de azi, 12.06.2013, s-a reanalizat dosarul pacientei Mioara Dumitrescu, conform procedurilor în vigoare şi conform documentelor medicale ataşate, referat medic curant/medic coordonator judeţean, constatându-se următoarele:- pacienta nu a prezentat toxicităţi notabile datorate tratamentului cu Avastin (conform referatului medicului curant);- din punct de vedere imagistic, s-a constat că boala este staţionară.Din aceste motive, Comisia recomandă punerea în aplicare a Sentinţei civile nr. 847/27.02.2013, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, Secţia VII-a contencios, administrativ şi fiscal privind aprobarea continuării tratamentului cu Avastin, pentru perioada iulie-august-septembrie 2013.Menţionăm încă o dată faptul că indicaţia medicului curant nu respectă RCP-ul produsului, înregistrarea EMEA (la nivelul Comunităţii Europene) şi nici înregistrarea în România a acestuia.Specificăm faptul că tratamentul poate fi administrat numai în cadrul unei secţii oncologice, sub supravegherea medicului curant oncolog, din cauza riscului crescut de reacţii adverse cu potenţial letal.Medicul curant/coordonator local al programului de oncologie este obligat să înainteze, până la data de 10 august 2013, documentele medicale care să ateste faptul că boala nu este în evoluţie sub tratament cu Avastin şi nici nu există toxicităţi notabile produse de tratamentul cu Avastin.

În urma informaţiilor obţinute de la medicul curant, pacienta a fost internată în secţia de oncologie Alexandria, judeţul Teleorman, în data de 10 iunie 2013, internare în urma căreia s-a pus la dispoziţie, la cererea familiei, medicamentul necesar în vederea administrării la Spitalul Orăşenesc Turnu-Măgurele.”În cazul de faţă, Mioara Dumitrescu din Teleorman, diagnosticată cu cancer în urmă cu doi ani, a acţionat în instanţă Casa de Asigurări de Sănătate Teleorman şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, pentru că “Avastin”, singurul medicament care şi-a dovedit eficienţa, este prea scump şi nu şi-l mai poate permite.

Prin ordonanţă preşedinţială, Curtea de Apel Bucureşti obligă cele două instituţii să-i asigure acesteia “de îndată şi cu prioritate medicamentul `avastin` pe intervalul stabilit de medici, precum şi orice alte medicamente prescrise de medici pentru boli complementare”, până la soluţionarea cauzei. În cazul de faţă, recursul nu determină încetarea executării, instituţiile statului fiind obligate să execute sentinţa “fără somaţie şi fără trecerea unui termen”, se arată în grefa secţiei VIII de Contencios Administrativ şi Fiscal a Curţii de Apel Bucureşti, ataşată mai jos.

Deşi şi-au câştigat dreptatea în instanţă, Mioara şi George Dumitrescu nu au obţinut încă medicamentul salvator. Din acest motiv femeia adresează către CNAS un ultim apel disperat, sperând că mesajul va ajunge la funcţionarii instituţiei, pe care îi consideră direct răspunzători pentru că îi refuză practic dreptul la viaţă. CONSTITUTIA ROMANIEIART. 22 Dreptul la viată si la integritate fizică si psihică(1) Dreptul la viată, precum si dreptul la integritate fizică si psihică ale persoanei sunt garantate.(2) Nimeni nu poate fi supus torturii si nici unui fel de pedeapsă sau de tratament inuman ori degradant.(3) Pedeapsa cu moartea este interzisă.

Cu siguranţă, nimeni nu îşi doreşte să sufere de cancer, dar fiecare dintre noi trebuie să avem certitudinea că, în cazul în care ne îmbolnăvim, vom putea beneficia imediat de un tratament care să ne salveze sau măcar să ne prelungească viaţa. Este un obicei raspandit intre medici sa dea “retete” referitoare la procentele de reusita, recuperare si proceduri (vezi protocoale oncologie).VA ROG SI PE ACEASTA CALE-NU VA JUCATI CU VIATA MEA!Statul roman are obligatia legala de a asigura accesul la medicamente si tratamentul gratuit pentru bolnavii de cancer(handicap grav).

Numele meu este Mioara Dumitrescu din ROMANIA. Sufar de gliom- sunt tumori care se formeaza in trunchiul cerebral, regiunea anatomica din creier care se continua cu maduva spinarii. Aceste tumori sunt de obicei de grad inalt. Gliomul trunchiului cerebral de grad inalt si care se raspandeste peste tot in trunchiul cerebral este dificil de tratat cu succes. Pentru a preveni afectarea tesutului cerebral sanatos, gliomul trunchiului cerebral este de obicei diagnosticat fara a face biopsie). Am urmat din 2011,august drumul anevoios al unui bolnav de cancer.

Dupa 3 operatii la spitalul Bagdasar Arsenie, dupa tratament in strainatate (timp de 2 luni-nedecontat de Statul Roman)dupa tratament cu chimioterapie pentru inca aproape un an am ajuns la o recidiva a gliom-lui .SINGURA si subliniez SINGURA optiune medicala actuala, este tratamentul cu AVASTIN, care insa imi este refuzat de cei care pot decide, daca eu mai am DREPTUL DE A TRAI. Nu este inclus in protocolul oncologic din Romania.Am avut sansa si bucuria acestor zile, de a putea face 4 tratamente cu AVASTIN. Un singur tratament costa aproximativ 4.000 euro-la trei saptamani. Prin refuzul dumneavoastra de a-mi asigura tratamentul acesta (care si-a dovedit eficacitatea-tumora reducandu-se aprox. 50%)

incepand cu data de 15 martie 2013, cand am urmatorul tratament sunt in imposibilitatea financiara de a putea cumpara acest tratament si prin urmare dumneavoastra ati hotarat ca SUNT CONDAMNATA LA MOARTE.EXISTA ORDONANTA PRESEDINTIALA PENTRU ACORDAREA ACESTUI MEDICAMENT, PANA LA SOLUTIONAREA CAZULUI PE ROL SI TOTUSI REFUZATI ACEST LUCRU.

Va consider direct raspunzatori, pentru probabil iminenta mea MOARTE. Sa nu-mi aduceti nici o floare, ar fi prea tarziu pentru dumneavoastra.

DUMITRESCU MIOARA

CITIȚI ȘI: