duminică, iunie 13, 2021

Anticoagulantele sunt medicamente care scad capacitatea organismului de a forma cheaguri de sânge, fiind cunoscute și sub denumirea populară de medicamente care “subțiază sângele”.  Este un tratament care

se începe în spital, de regulă, sub stricat supraveghere a medicului. În niciun caz nu este un tratament pe care să-l iei singur de la farmacie, fără stricata recomandare a medicului specialist.

Tratamentul anticoagulant poate fi o soluție foarte bună pentru pacienții cu afecțiuni cardiace, dar este esențial ca acesta să fie monitorizat corect de medicul specialist. De regulă, acest tip de tratament va fi administrat atât pacienților tineri cât și celor în vârstă, dacă au fost diagnosticați cu afecțiuni cardiace și au nevoie de o fluidizare a sângelui. Scopul tratamentului este fluidizarea

sângelui astfel încât să nu se mai producă cheaguri de sânge care să producă leziuni în organe.

Când este necesar un tratament cu anticoagulante:

  • Fibrilația atrială,
  • Tromboza venoasă profundă – formarea unui cheag de sânge la nivelul venelor, cel mai des la nivelul membrelor inferioare.
  • Embolia pulmonară – migrarea unui cheag de sânge de la nivelul venelor periferice la nivelul plămânilor.
  • Trombofilii genetice – afecțiuni moștenite genetic care cresc riscul de formare a cheagurilor de sânge.
  • Complicații cardiace care pot să apară după un infarct miocardic acut.
  • În cazul anumitor forme de accidente vasculare cerebrale.

În funcție de afecțiunea de bază, acest tip de tratament se poate administra de la câteva luni, la toată viața.

Există anticoagulante care se administrează intravenos sau subcutanat și altele care se iau pe care orală.

Reține! Specialiștii spun că în timpul acestui tip de tratament sunt interzise injecțiile intramusculare. De asemenea, trebuiesc evitate activitățile sportive care predispun la accidentări sau traumatisme. Nu trebuie să consumi alcool.

Iată care sunt posibilele efecte adverse ale tratamentului cu anticoagulante:

Efectul advers cel mai des întâlnit sunt sângerările. Însă de exemplu, dacă observi sânge pe periuța de dinți nu trebuie să te sperii, acest lucru este normal. Însă dacă apar sângerări din sfera ginecologică sau urinară sau chiar digestivă trebuie să mergi obligatoriu la medicul tău cardiolog. Acesta este foarte posibil să-ți modifice dozajul sau chiar să-ți schimbe tratamentul cu altă clasă de anticoagulant.

 

Ultimele stiri

Parteneri