duminică, iunie 4, 2023

Sunteți pregătiți să dați ceasurile înainte cu o oră? La noapte, trecem la ora de vară, ceasurile fiind date înainte. Ora 3:00 devine ora 4:00, o metodă care are drept scop ca oamenii, companiile și instituțiile să facă economie de energie.

Potrivit RRA, schimbarea orei are, însă, și urmări asupra sănătății multor persoane și, de aceea, și în Uniunea Europeană s-a propus renunțarea la acest sistem.

Te-ar mai interesa: Horoscop rune 5-11 iunie 2023, cu Mihai Voropchiev...

Efectele secundare ale schimbării timpului

Potrivit Time and Date, oboseala provocată de pierderea unei ore poate fi destul de deranjantă în sine, dar pentru unele persoane, schimbarea orei poate avea consecințe mult mai grave.

Un studiu suedez a constatat că riscul de a suferi un atac de cord crește în primele trei zile ale săptămânii după trecerea la ora de vară.

Se crede că oboseala indusă de schimbarea orei este cauza principală a creșterii numărului de accidente de circulație în lunea care urmează după ce ceasul este dat înainte.

În zilele de luni de după trecea la ora de vară s-au înregistrat mai multe accidente la locul de muncă, iar rănile au fost mai grave în comparație cu celelalte zile de luni.

Te-ar mai interesa: O lingură luată zilnic din acest produs poate redu...

Fenomenul a fost, de asemenea, legat de avorturi spontane pentru pacientele care au făcut fertilizare in vitro.


Poate declanșa depresia

Pierderea unei ore de lumină naturală după-amiaza după ce se dau ceasurile înapoi la ora standard poate declanșa boli mintale, inclusiv tulburarea bipolară și tulburarea afectivă sezonieră (SAD), cunoscută și sub numele de depresie de iarnă.

Un studiu danez a constatat o creștere de 11% a cazurilor de depresie după schimbarea orei. Cazurile s-au diminuat treptat după 10 săptămâni.

Te-ar mai interesa: Transpirații nocturne: 7 motive pentru care ați pu...

Un studiu australian a constatat că ratele de sinucidere la bărbați au crescut în zilele de după schimbarea orei de primăvară și de toamnă.

Impactul negativ se estompează

Chiar dacă perturbarea ritmului circadian poate avea unele efecte grave, majoritatea studiilor au constatat că acestea trec în zilele care urmează după schimbarea orei.

Facebook a constatat că, în urma schimbării, mai multe persoane se declarau mai „obosite” decât într-o zi de luni normală. Cu toate acestea, mulți utilizatori Facebook au raportat, de asemenea, că se simțeau „fericiți” – poate un efect al serilor mai lungi, scrie sursa.

Te-ar mai interesa: Un nou studiu arată care este principala cauză a s...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private