Sari la conținut

Trei fructe care ar putea dizolva în mod natural cheaguri de sânge potențial mortale

cheaguri de sange tromboza venoasa profunda
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Cum se formează cheagurile de sânge

Anticoagulantele ajută la dizolvarea cheagurilor prin subțierea sângelui, dar în ultimii ani fructele au demonstrat efecte similare. Există dovezi că anumite substanțe chimice găsite în plante ar putea inhiba formarea cheagurilor de sânge sau le-ar putea dizolva pe cele existente. Deși acest lucru ar putea reduce riscul apariției viitoarelor cheaguri, fructele nu trebuie folosite ca înlocuitori pentru tratamentul medical.

Potrivit Institutului Vascular din Marea Britanie, cele mai puternice alimente pe bază de plante pentru a dizolva cheagurile în mod natural pot include bromelaina și rutina.

Aportul de rutină, care poate fi găsit în mere, lămâi, ceapă, ceaiuri de portocale și suplimente, s-a dovedit că previne trombii după leziuni într-un studiu din 2012 publicat în International Current Pharmaceutical Journal.

Datorită profilului său bun de siguranță, autorii raportului au concluzionat că rutina poate servi ca un medicament ieftin pentru a reduce cheaguri recurente și pentru a ajuta la salvarea a mii de vieți.

Institutul Vascular incurajeaza consumul de ananas natural sau administrarea unui supliment alimentar cu bromelaina, din motive similare.

Sursă: Unsplash

În mai multe studii s-a descoperit că enzima care digeră proteinele inhibă formarea moleculelor proinflamatorii.

De asemenea, poate declanșa efecte care ajută la curățarea fibrinei din cheaguri de sânge, potrivit cercetărilor timpurii publicate în revista Cellular and Molecular Life Sciences.

Potrivit organismului de sănătate, alte alimente și băuturi care pot ajuta la dizolvarea cheagurilor de sânge pot include usturoi, kiwi, kale, spanac, vin roșu și sucul de struguri.

Totuși, avertizează că încercarea de a dizolva un cheag de sânge acasă ar putea necesita întârzierea tratamentului medical adecvat.

Acest lucru, la rândul său, ar putea crește riscul de complicații care pot pune viața în pericol dacă cheagurile de sânge călătoresc în alte părți ale corpului.

Cum să preveniți formarea cheagurilor de sânge

În timp ce dovezile sugerează că alimentele vegetale de mai sus ar putea inversa complicațiile de coagulare, cel mai bun curs de acțiune este prevenirea.

Turmericul, care este plin de proprietăți antiinflamatorii, este utilizat pe scară largă în scopuri culinare și medicinale.

Condimentul a fost evidențiat într-o recenzie publicată în jurnalul EPMA în 2019 pentru efectele sale puternice antiplachetare, care ar putea proteja împotriva viitoarelor cheaguri de sânge.

Activarea trombocitelor este unul dintre procesele mecanice centrale implicate în tromboză.

Aceste descoperiri au reflectat cercetările anterioare publicate în Journal of Cell Physiology, în 2017, care au descoperit că curcumina, ingredientul activ din turmeric, a acționat și ca un agent anticoagulant, anticancerigen și antioxidant.

Conform cercetării, utilizarea sa ca terapie complementară pentru tratarea cheagurilor de sânge necesită totuși investigații suplimentare.

antivirale naturale

Un alt super-aliment cunoscut pentru efectele sale anticoagulare este ghimbirul, care conține salicilat chimic.

Acest compus vegetal se întâmplă să fie principala substanță chimică din care se face aspirina.

Deși adăugarea acestor condimente în dietă ar putea reduce probabilitatea complicațiilor de coagulare a sângelui, anumite comportamente merită de asemenea evitate.

Deprivarea cronică de somn este un factor de risc important în dezvoltarea disfuncției metabolice și endocrine, așa cum au arătat mai multe studii științifice că interferează cu sistemul circulator.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel