joi, martie 30, 2023

Arterele duc sange bogat in oxigen de la inima catre restul corpului, iar venele aduc sangele incarcat cu dioxid de carbon de la celulele corpului la inima. Avem 3 feluri de vene: venele superficiale, care sunt situate sub piele, venele profunde, care sunt situate in musculatura si venele perforante, care conecteaza venele superficiale la venele profunde. Venele profunde conduc sangele direct la vena cava, care este cea mai mare vena a corpului nostru.

Te-ar mai interesa: Avertizare NASA: Posibile furtuni geomagnetice vin...

Tromboza venoasa profunda (TVP) inseamna producerea unui tromb (cheag de sange) intr-una dintre venele profunde. De obicei tromboza venoasa profunda se produce in venele de la gambe, coapse sau din pelvis, mai rar in alte parti ale corpului.

TVP este o boala periculoasa, deoarece din cheagul format se pot rupe bucati, numite emboli, care circula in sange si se opresc in plamani. Aceasta complicatie se numeste embolie pulmonara si este o urgenta medicala. Embolia pulmonara masiva poate fi fatala in timp foarte scurt (minute).

Tromboza venoasă profundă

”Studiile arată că marea majoritate a pacienților care dezvoltă sindrom post-trombotic (90%) ajung să nu mai poată munci în maximum 10 ani de la debutul simptomelor” atrage atenția dr. Florin Bloj, medic specialist radiolog la ARES.

Te-ar mai interesa: Analizele esențiale care te ajută să depistezi bol...

Sindromul post-trombotic reprezintă o complicație a trombozei venoase profunde care se manifestă atunci când la nivelul venelor profunde apar îngustări sau se formează cheaguri de sânge care îngreunează circulația de întoarcere a sângelui.

”Arterele au un perete muscular care permite sângelui să circule cu o viteză mai mare. Circulația prin vene este îngreunată de postura bipedă, statul în picioare și gravitație. De aceea, la nivelul venelor există mai multe seturi de valve. Venele sunt ca niște ecluze și sângele este pompat de la un sistem de valve în sus. Dacă există o stază venoasă și vasele se dilată, aceste valve devin ineficiente, nu mai au rolul de a închide, ceea ce duce la distrugerea lor. În consecință, sângele stagnează, se îngroașă și se transformă în trombi” explică dr. Bloj.

Te-ar mai interesa: Substanța consumată de Ana Morodan, prinsă băută ș...

Cum se manifestă tromboza venoasă profundă?

În forma acută, tromboza venoasă profundă se manifestă prin durere, edeme, umflături ale picioarelor, dificultăți la mers. Piciorul afectat poate fi umflat, dureros, cu piele palidă sau vânătă, cu extremitățile reci. În anumite cazuri, poate să apară gangrena, la nivelul degetelor de la piciorul afectat. Aceasta este o urgență majoră și necesită apelarea de urgență a medicului, existând risc ridicat ca un tromb să migreze în circulația sângelui și să blocheze artera pulmonară, producând embolie pulmonară.

Te-ar mai interesa: „Fântâna Tămâduirii” din România care vindecă oric...

”De obicei gangrenele apar la extremități, la nivelul degetelor și sunt niște complicații nedorite pentru că tratamentul este exclusiv chirurgical, se pot suprainfecta, Sângele nu mai circulă dinspre extremități, există o stază care îngreunează procesul de vindecare, indiferent dacă degetele sau degetul afectat este îndepărtat. Sângele necirculând, procesul de vindecare devine tot mai greu” arată dr. Florin Bloj.

Te-ar mai interesa: Medicii gastro-intestinali împărtășesc alimente pe...

Cum se poate preveni tromboza venoasa profunda?

Daca aveti risc de a face TVP:

 • mergeti la medic in mod regulat pentru analize si evaluare
 • luati toate medicamentele prescrise de medic
 • interventia chirurgicala va expune la cel mai mare risc de a face TVP, asa incat mergeti la operatie imbracati cu ciorapi elastici, ridicati-va din pat si faceti exercitii cu picioarele cat mai repede dupa operatie, luati heparine cu greutate moleculara mica inainte si dupa operatie.

Daca ati avut TVP sau EP puteti preveni noi tromboze respectand urmatoarele reguli:

 • Luati medicamentele indicate de medic pentru prevenirea sau tratarea TVP
 • Mergeti la controalele regulate la medic
 • Purtati ciorapii elastici pentru a preveni edemul picioarelor datorat TVP
 • Contactati-va de urgenta medicul daca prezentati semne sau simptome de TVP.

Sfaturi pentru calatorii:

Riscul de a face TVP in timpul unei calatorii este relativ mic. Totusi, acest risc creste daca durata calatoriei este mai mare de 4 ore si daca aveti alti factori de risc de a dezvolta TVP. In timpul calatoriilor lungi va recomandam:

 • sa va plimbati pe coridorul autobuzului, trenului sau avionului. Daca sunteti cu masina, opriti tot la circa 1 ora si faceti cativa pasi;
 • faceti flexii si extensii din glezna (ca si cum v-ati ridica pe varful degetelor si apoi pe calcaie) in timp ce stati pe scaun, in asa fel incat sa stimulati circulatia sangelui in gambe;
 • purtati imbracaminte larga, lejera;
 • beti lichide multe (de preferinta apa plata) si evitati cafeaua, alcoolul;
 • daca aveti risc crescut de TVP medicul Dvs. va va recomanda sa purtati ciorapi elastici si/sau sa luati medicamente de subtiere a sangelui (o doza de heparina cu greutate moleculara mica – HGMM)

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private