Sari la conținut

Truc pentru clătita perfectă. Dr. Bilic: Secretul stă în aluat

desert
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Dr. Bilic, dezvăluie cum se face clătita perfectă

Truc pentru clătita perfectă, dezvăluit de Dr. Mihaela Bilic!

Clătitele sunt un desert delicios și ușor de preparat, fiind foarte apreciate în special în țările din Europa de Est. Acestea sunt făcute dintr-o compoziție subțire de aluat care este umplut cu diferite ingrediente dulci sau sărate, precum ciocolată, fructe proaspete, brânză sau carne. Clătitele pot fi servite cu sirop de arțar, miere, frișcă sau înghețată, fiind o alegere perfectă pentru un desert rapid și delicios.

Mihaela Bilic, medic
Sursă foto: Facebook/MihaelaBilic

Dar cum trebuie să le gătești ca să iasă un desert perfect? Dr. Mihaela Bilic spune că secretul sătă în aluat.

„Clătita perfectă are nevoie de odihnă. Cine spune că nu-i plac clătitele, minte! Sau nu a mâncat clătite cu adevărat reușite. Și aici nu mă refer la clătitele de fițe flambate în coniac (Crepes suzette cum le spun francezii), ci la clătitele noastre tradiționale cu zahăr, gem sau dulceață.

Tot secretul unor clătite fine și gustoase stă în aluat. Altfel spus cât de mult a stat aluatul la odihnit face diferența! Nu este magie, ci chimie: amidonul și implicit glutenul din făină are nevoie de timp să se umfle și să absoarbă lichidul din lapte, ca să obținem o textură omogenă și cremoasă. Dacă avem puțintică răbdare/așteptare, o să obținem o clătită moale și fragedă, nu una elastică și cauciucată”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.

Timpul de odihnă al aluatului

clatite
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Timpul de odihnă al aluatului depinde de ingredientele folosite pentru clătite

 „Pentru făina albă de grâu timpul de așteptare este de 30 minute – o oră, pentru făina integrală odihnă 2 ore, pentru aluatul de clătite făcut cu bere, timp de repaus 3 ore. Important: aluatul se lasă la odihnit la temperatura camerei, nu la frigider!

Cum procedăm dacă nu avem răbdare și nici chef de așteptare? Faceți aluatul cu lapte călduț, căldura accelerează hidratarea amidonului iar timpul de așteptare se reduce la jumătate.

Ca să evitați riscul de cocoloașe folosiți mixerul, aluatul se omogenizează rapid și va fi mai fraged. Cat despre prăjit, țineți cont că tigaia trebuie să fie bine încinsă înainte de a pune ulei, în felul ăsta clătitele nu se lipesc! Acum, că știți cum să faceți clătitele perfecte, nu va rămâne decât să le umpleți cu ce vă place”, conchide dr. Mihaela Bilic.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel