Sari la conținut

Mihaela Bilic oferă soluția salvatoare în fața kilogramelor în plus. Indivizii reacționează la obiceiuri și impulsuri

medic nutriționist
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
dr. Bilic, despre o leguma cu multiple beneficii

Medicul nutriționist Mihaela Bilic explică cum ne împinge societatea la supraconsum, lucru ce duce la acumularea kilogramelor în plus. Medicul specialist spune care este soluția salvatoare de a pune punct surplusului de grăsime.

„Piramida lui Maslow sau cum ne împinge societatea la supraconsum. Încă din anii ‘40 profesorul american de psihologie Harry Maslow a făcut o ierarhie piramidală a nevoilor umane. El a observat că indivizii reacționează la obiceiuri și impulsuri instinctive, care stau la baza motivației acțiunilor. Cu alte cuvinte nevoile nesatisfăcute ne împiedică să evoluăm și să ajungem la împlinirea personală.

Teoria lui este că numai după ce am “rezolvat” un nivel al piramidei, putem trece la nivelul următor. Nevoile primare, comune tuturor oamenilor, se află la bază, în timp ce autorealizarea este pusă în vârf, accesibilă doar unora dintre noi și asta abia după ce sunt parcurse restul etajelor.

Ne întrebăm de ce nu suntem satisfăcuți, mulțumit și împliniți ca oameni? De ce ne zbatem în continuare să umplem frigiderul și să avem un acoperiș deasupra capului? Pentru că suntem la “parter”, iar la parter totul este despre mâncare!”, a scris medicul.

De ce mâncăm prea mult?

dieta
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Societatea în care trăim nu ne oferă un climat de siguranță/securitate/liniște/încredere și este imposibil să ajungem în vârful piramidei, potrivit medicului nutriționist.

„Individul este condamnat să rămână la nivelul de bază atunci când nevoia de socializare/apartenență la un grup, precum și aprecierea valorii personale/respectul de sine nu sunt luate în considerație. Mâncăm prea mult de frică, de nesiguranță, de nemulțumire, de furie, de tristețe, de rău ?

În piramida nevoilor împlinirea individuală este ultima și abia la acel nivel apar hobby-urile, plăcerea de a călători, de a învăța o limbă străină, de a citi… Însă evoluția nu o putem face de unii singuri, mediul social are o contribuție determinantă, el impune și certifică valorile reale. Și dacă efortul nu îți este recunoscut, valorile nu-ți sunt confirmate, siguranța nu-ți este garantată, nu-ți rămâne altceva de făcut decât să mănânci? Pe lângă nutriționist, kilogramele în plus trebuie tratate la psiholog”, a mai adăugat renumitul medic.

Soluția pentru a slăbi

„Problema nu e CE mâncăm, ci DE CE mâncăm…Iar nouă nu ne va fi bine până când nu facem bine și societatea în care trăim!”, conchide dr. Mihaela Bilic, pe Facebook.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel