duminică, iunie 26, 2022

Medicii de pe Serviciul Ambulanță trag un semnal de alarmă pentru bolnavii care sună la 112 cu motive neîntemeiate, furând șansa la viață a unui pacient care chiar are nevoie.

Astfel de cazuri se întâmplă și la Iași, unde sunt pacienți care sună la 112 pentru o banală durere de măsea.

Potrivit medicilor ieșini care atrag atenția că „UPU este pentru urgențe!” , solicitările pacienților sunt unele dintre cele mai bizare.

Te-ar mai interesa: Să fie vorba de un semn divin? Șeful Bisericii Ort...

Un exemplu de astfel de solicitare bizară s-a întâmplat săptămâna trecută, în weekend, când numărul solicitărilor la serviciul Urgențe crește simțitor, iar numărul ambulanțelor este limitat.

Medicul primar de urgenţă care coordona încerca să facă faţă, gestionând cât mai bine resursele, dând şi sfaturi medicale la telefon, cuplând solicitările, când un bărbat de 36 ani din Dolheşti a sunat de cel puţin două ori pentru că avea o măsea umflată de 5 zile. Spunea că îl doare capul iar medicul din dispecerat va fi responsabil de viaţa lui dacă nu-i trimite ambulanţa. La sugestiile făcute pentru alt tip de “taxi” a răspuns ca nu are nici maxi-taxi către Iaşi, nici vreo rudă care sa-l ducă cu maşina. Totuşi, ieşenii ar trebui să înţeleagă că ambulanţele nu sunt taxiuri sau alte mijloace de transport care să-i ducă la medic pentru o afecţiune care nu este urgenţă”, a spus prof.dr. Diana Cimpoeşu, coordonator SMURD/UPU Iaşi, pentru Ziarul de Iași.

Te-ar mai interesa: Carmen Brumă: Foarte important! Carnea e prietena ...

Dacă ieşenii confundă mereu serviciul de Urgenţă cu cel al medicului de familie, există şi persoane din judeţele învecinate care, pentru a ajunge neapărat la Iaşi, oraş centru regional în medicină, apelează la 112.

“Al doilea caz face parte dintr- o lungă serie care se repetă. O familie din Vaslui se decide să vină cu copilul cu febra la Spitalul Sfânta Maria Iaşi cu maşina proprie. Când au ajuns la intrarea în Iaşi au sunat la 112 şi au cerut ambulanţa, de teamă că nu vor fi primiţi în UPU la Spitalul de Copii, fiind din alt judeţ. Este doar un exemplu care se întâmplă frecvent. Şi la adulţi se întâmplă la fel. Vin cu familia, cu maşina, din alte judeţe şi la intrarea în Iaşi sună la 112 să-i aducă în UPU. Calea corectă este fie programarea la medicii din Iaşi şi respectarea circuitului pacienţilor programaţi, fie dacă este urgenţă adevarată mergi în UPU la spitalul judeţean din judeţul lor. Dacă se consideră necesar de către medicul de urgentă sau de altă specialitate, pot fi transferaţi cu ambulanţa la Iaşi”, a mai adăugat Diana Cimpoeşu.

Te-ar mai interesa: Rețetă antistres. Profesorul Vlad Ciurea: Să facem...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private