miercuri, mai 31, 2023

Escaladarea conflictului dintre Ucraina și Rusia a atras după sine un nou fenomen: achiziția pastilelor pe bază de iod. Farmaciile din România, dar și din Europa se confruntă cu stocuri epuizate și cu o cerere peste măsura așteptărilor.

Cu toate acestea, medicii trag un semnal de alarmă asupra consumului de iod. Tudor Ciuhodaru răspunde la întrebarea momentului: este bine sau nu să luăm pastile cu iod?

Te-ar mai interesa: CNSU a aprobat Planul Național de Răspuns la Situa...

„Să nu confundăm efectele legate de funcționarea defectuoasă a unui reactor nuclear, acolo se folosește combustibil nuclear pentru a produce energie electrică și, în caz de accident, există o remanență a acelui combustibil nuclear și a produselor de formare a acestor deșeuri de tip radioactiv.

În cazul în care vorbim despre un atac nuclear cu bombă sau rachetă, aici se utilizează practic acest produs nuclear, pentru a produce unda de șoc, căldură, distrugeri importante.

Ce trebuie să facem în cazul unui atac nuclear

(…) Două lucruri importante pentru toată lumea în cazul unui atac nuclear: Este important să nu fiți la nivelul solului acolo unde este unda de șoc, deci adăpostiți-vă sub nivelul solului.

Te-ar mai interesa: Alergia la veninul de albine poate pune viața în p...

Iar dacă vorbim despre radiații, să știți că nivelul de radiații, imediat după atacul nuclear este maximală în prima oră, scade cu cam 10% în primele 7 ore și în 72 de ore ajunge undeva la un 1%. Așa că, rămâneți acolo la adăpost, în subsol, cel puțin 72 de ore.

Trebuie să reținem foarte clar ce trebuie să facem în cazul unui atac nuclear. Putem folosi o schemă pe care să o reținem cu ușurință: S.R.I – subsol, rămâneți acolo și informaț-vă.

Te-ar mai interesa: Dr. Alina Tănase: Cancerele de sânge se vindecă. F...

Să știți că simpla adăpostire într-o clădire, cât mai adânc în această clădire, reduce expunerea la radiații cu 40%, iar simpla eliminare a hainelor atunci când intrăm în acel adăpost, poate reduce nivelul de contaminare până la 90%.

Este bine sau nu să luăm pastile cu iod?

Extrem de important, apropo de iodura de potasiu, nu previne intrarea substanțelor radioactive în organism, adică nu previne acea contaminare internă. Efectele ei sunt valabile doar pentru iodul radioactiv și nu pentru alți izotopi radioactivi.

Te-ar mai interesa: 10 efecte adverse mai puţin cunoscute ale unui fru...

Când vorbim despre arme nucleare, bombe sau rachete, sunt peste 300 de izotopi radioactivi eliminați în acel moment. Ea poate antagoniza iodul radioactiv și de aceea se utilizează în anumite situații, dar dacă vorbim despre suplimente alimentare, tot felul de minuni care se comercializează în aceste zile, nu reprezintă decât o mare țeapă la un click distanță, care nu au nicio legătură cu ceea ce se întâmplă din punct de vedere medical”, a declarat dr. Tudor Ciuhodaru la Antena 3.

Te-ar mai interesa: Ciucă și Ciolacu au bătut palma cu sindicaliştii d...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private