Sari la conținut

Tulpina românească a virusului ar putea să scadă eficacitatea vaccinului? Situația expusă de medicii epidemiologi nu este deloc îmbucurătoare!

Reuters a analizat peste 185.000 de genoame care se gasesc in baza de date dedicata COVID-19 – GISAID – Global Initiative on Sharing Avian influenza Data – care colecteaza la nivel global datele genetice ale noului coronavirus ca sursa valida de informatii pentru oamenii de stiinta pentru a monitoriza progresia modificarii virusului si a pandemiei.

Pe baza evoluției situației epidemiologice din țara noastră, unde zilnic se înregistrează noi recorduri negative, medicii infecționiști iau în considerare apariție unei tulpini românești a virusului,

Dr. Adrian Marinescu, medic primar de boli infecţioase, directorul medical al Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof.dr. Matei Balş” din Bucureşti, nu exclude apariţia unei tulpini locale a SARS-CoV-2.

„Cu siguranţă că este posibil să apară o variantă românească, doar că micile modificări care apar într-o anumită regiune nu înseamnă neapărat că vor face diferenţa. Deocamdată, nu putem trage concluzia că va fi o variantă mai agresivă, că de transmis oricum se transmite uşor. Sunt de luat în calcul caracteristici care ţin de zonă. E posibil ca, în România, unde avem un număr mare de infecţii în acest moment, interacţiuni importante, mai ales că o parte importantă a populaţiei nu e vaccinată, să apară nişte lucruri caracteristice. La noi, fiind şi cei mai mulţi nevaccinaţi, e şi un risc mai mare de a face o formă severă. Atunci, părerea mea este că trebuie luat în calcul această eventuală apariţie şi dacă această variantă apărută în România înseamnă eficienţă mai redusă pentru vaccin, dacă tratamentul nu merge la fel de bine. Adică, lucruri concrete, pentru că ceea ce mă interesează este finalitatea”.

Dr. Gindrovel Dumitra, preşedintele grupului de vaccinologie din cadrul Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, a declarat că se teme de riscul apariţiei unei mutaţii „româneşti” a SARS-CoV-2, îngrijorare bazată pe numărul tot mai mare de infectări, pe fondul existenţei unei populaţii preponderent nevaccinată.

„Cea mai mare teamă a mea este posibilitatea de a se dezvolta o tulpină autohtonă pe acest fond şi s-o luăm de la capăt. Asta ar fi cea mai mare tragedie care ar putea să se întâmple. Din păcate, suportăm cu toţii consecinţele lipsei de decizie”, a declarat medicul Gindrovel Dumitra.

Prof.dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii de Microbiologie din România, a recunoscut şi el că există riscul ca, în contextul pandemic din ultima vreme, să apară o tulpină locală a coronavirusului şi a apreciat că valul 4 al pandemiei se va stabiliza la finalul lunii octombrie:

„Depinde la ce nivel va fi plafonul de infectare zilnică. Una e să se stabilizeze la 15.000 de cazuri pe zi şi alta e mult mai jos. Dacă oamenii vor merge să se vaccineze în număr foarte mare şi vor respecta cu stricteţe măsurile de protecţie şi distanţare, valul pandemic se va scurta, iar plafonul de infectare se poate stabiliza la un nivel mai scăzut”.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel