Sari la conținut

Uimitor! Plantele  „vorbesc” când sunt stresate, dar oamenii nu le pot auzi

plante otravitoare
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
plante otravitoare pentru care nu exista antidot

Când plantele au probleme, scot sunete care pot călători câțiva metri, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Tel Aviv, care au reuşit să înregistreze pentru prima dată şi să analizeze astfel de sunete pentru prima dată, relatează vineri UPI.

Se știe de ani de zile că, atunci când plantele se confruntă cu stres fiziologic care le afectează regimul de apă – fiind mușcate, tăiate, deshidratate – emit un sunet rapid de pocnire sau de clic.

Acum, oamenii de știință de la Universitatea Tel Aviv înarmați cu microfoane au descoperit că plantele stresate pot fi auzite la o distanță de până la 5 metri.

Uimitor! Plantele  „vorbesc” când sunt stresate, dar oamenii nu le pot auzi

Un sunet asemănător cu cel produs de popcorn a fost deslușit doar atunci când senzorii erau blocați pe tulpina plantei sau în interiorul acesteia. Este vorba despre sunete ultrasonice, identificate la roșii, tutun, porumb, grâu, cactuși.

Sunetele au același volum ca vocea umană dar frecvențele nu pot fi auzite de om însă pot fi detectate de alte viețuitoare.

„Am descoperit că plantele emit de obicei sunete atunci când sunt stresate şi fiecare tip de stres este asociat cu un sunet identificabil specific la fiecare plantă. Deşi sunt imperceptibile pentru urechea umană, sunetele emise de plante pot fi probabil auzite de diferite animale, precum liliecii, şoarecii şi insectele”, explică cercetătorii.

Prima etapă a studiului, publicat în revista științifică Cell, a presupus așezarea plantelor într-o cutie acustică dintr-un subsol izolat, fără zgomot de fond. Microfoane cu ultrasunete care înregistrează sunete la frecvenţe între 20 şi 250 kilohertzi au fost configurate pentru înregistrare. Frecvenţa maximă detectată de un om este de circa 16 kilohertzi.

Înregistrările au fost analizate de algoritmi de învăţare automată special dezvoltaţi care fac distincţia între diferite plante şi tipuri de sunete. S-a putut identifica astfel planta şi s-a stabilit tipul şi nivelul de stres.

„Am rezolvat astfel o controversă ştiinţifică foarte veche: am demonstrat că plantele emit sunete. Descoperirile noastre sugerează că lumea din jurul nostru este plină de sunete de plante iar aceste sunete conţin informaţii, cum ar fi lipsa de apă ori rănile provocate.

Presupunem că în natură sunetele emise de plante sunt detectate de ființele aflate în  apropiere, cum ar fi liliecii, rozătoarele, diverse insecte şi, posibil, de alte plante care pot auzi frecvenţele înalte”, a precizat Lilach Hadany, de la Şcoala de Ştiinţă a Plantelor şi Securitate Alimentară din Facultatea de Ştiinţele Vieţii din Tel Aviv, coordonatoarea studiului.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel