miercuri, octombrie 20, 2021

Medicul cardiolog și scriitorul Vasi Rădulescu scrie pe Facebook, într-o postare, despre 12 reguli pentru o viață sănătoasă, menite să vină în ajutorul acelor persoane care doresc să-și îmbunătățească

viața constant, dar și să elimine lucrurile nocive.

Iată care sunt, în viziunea apreciatului chirurg Vasi Rădulescu aceste măsuri de viață bună:

Să mănânci echilibrat

Suntem, din păcate, bombardați cu tot felul de diete care ne promit pierdea unor kilograme într-un timp scurt. Pentru corp, asta poate fi dezastruos. Trebuie să îmbrățișăm principii solide, să respectăm mereu doza, să conștientizăm faptul că avem nevoie de toate categoriile alimentare. Masa corporală se va optimiza ca un răspuns al felului în care procedăm în fiecare zi. E timpul să spunem stop dietelor fantasmagorice.

Să bei suficientă apă

Nu o cantitate fixă, că fiecare individ este particular. Uneori vei bea mai multă, alteori mai puțină (contează exercițiul fizic, pierderile diverse, temperatura, etc.), dar nu uita să te hidratezi. Adaugă 1.5-2 litri de apă pe lângă toate celelalte alimente care dețin și importantul lichid.

 Să te expui la soare

Asta ne motivează, ne dă energie și bunădispoziție, ne ajută să sintetizăm vitamina D.

Să dormi bine

Somnul este crucial pentru sănătate și 7-8 ore de somn bun ar trebui să existe în viața oricărui om. Altfel, productivitatea scade, dispoziția

este alterată, riscurile pentru principalele boli cresc.

Să faci exerciții fizice

De la mers în ritm susținut la alergat sau înot, este important să ne mișcăm pentru a ne menține sănătoși. Sedentarismul ucide.

Să stai aproape de oameni

Suntem ființe profund sociale și trebuie să stăm și să comunicăm cu oamenii, să ne ajutăm între noi, să ne spunem lucrurile bune sau mai puțin bune. Izolarea este dăunătoare.

Să ai încredere în tine

Fricile și piedicile sunt de cele mai multe ori făcute chiar de noi. Ne adaptăm din mers la provocări și reușim să le ducem la bun sfârșit, să

facem alte și alte lucruri, să ieșim din zonele de confort, să ne depășim temerile. Trebuie să avem încredere în noi și să pășim cu capul sus prin viață.

Să ai gânduri pozitive

Ni se întâmplă multe lucruri rele peste zi, dar ar trebui să ne debarasăm de ele și să le păstrăm pe cele bune, pe care să le cultivăm, despre care să discutăm cu cei dragi.

Să faci lucruri, chiar mărunte

În fiecare zi ar trebui să ne facem o listă cu câteva lucruri pe care vrem să le realizăm. Asta ne va hrăni psihicul și ne va motiva, menținându-ne în acțiune.

Să ai recunoștință pentru orice

Suntem norocoși

că trăim și că-n jurul nostru se derulează elemente minunate. Sau că apar oameni care ne inspiră și ne fac să mergem altfel înainte.

Să culegi povești frumoase

Unitatea de măsură a vieții nu este anul, ci povestea. Ar trebui să strângem în noi cât mai multe povești frumoase.

Să călătorești

Așa ne îmbogățim cu adevărat, conchide medicul Vasi Rădulescu, cunoscut drept un medic scriitor, iar în 2018 desemnat ”Cel mai bun medic comunicator” la Gala COPAC.

Urmărit de peste 100.000 de oameni pe reţelele sociale, Vasi Rădulescu scrie despre experienţele trăite în spital şi încearcă să convingă oamenii să folosească surse credibile de informare atunci când vine vorba de sănătate şi medicaţie. Vasi Rădulescu este autorul cărţilor „Dragă inimă“ şi „Culorile uitării“, fiind şi fondatorul leapşadesănătate.ro, un proiect de educaţie medicală.

Ultimele stiri