Sari la conținut

Cum scazi colesterolul fără medicamente. Un medic oferă o listă de 9 băuturi delicioase

suc de rosii
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Sucul de roșii poate ucide bacteriile febrei tifoide

Cum scazi colesterolul fără medicamente. Alimentația sănătoasă  scad colesterolul se numara tot felul de fructe, legume, leguminoase, cereale integrale, carne de peste, carne slaba si o multime de surse nutritive de grasime, care, in plus, sunt si foarte gustoase si care faciliteaza astfel adoptarea unei alimentatii sanatoase pentru inima.

Se știe că nivelurile crescute de LDL pot provoca acumularea de grăsime în artere care blochează fluxul sanguin către inimă. Nivelul colesterolului poate fi ținut sub control prin creșterea aportului de fibre, reducerea grăsimilor saturate, adăugarea de alimente pe bază de plante, consumul de alimente mai puțin rafinate și reducerea grăsimilor trans în dietă.

Dr. Bipin Kumar Dubey, HOD și consultant, știință cardiacă, HCMCT Manipal Hospitals, Dwarka, New Delhi oferă o listă de băuturi care pot ajuta la menținerea nivelului de colesterol.

Ceai verde

Ceaiul verde este o sursă excelentă de antioxidanți. Conține catehine și galate de epigalocatechină. Consumul de ceai verde ajută la scăderea nivelului de colesterol LDL și total. Ceaiul negru are catehine mai mici decât varianta verde.

Suc de roșii

Roșiile au o cantitate bună de licopen, care este un antioxidant care ajută la protejarea leziunilor celulare. Un lucru interesant despre roșii este că prelucrarea acestora poate contribui la creșterea conținutului de licopen din ele.

De asemenea, conțin niacină și fibre reducătoare de colesterol. Un studiu arată că 280 ml pe zi timp de 2 luni îmbunătățește semnificativ nivelul colesterolului.

Laptele de soia

Laptele de soia conține niveluri scăzute de grăsimi saturate. Înlocuirea cremelor obișnuite și a laptelui bogat în grăsimi cu lapte de soia poate ajuta la gestionarea colesterolului. Asociația pentru Alimente și Medicamente (FDA) recomandă o dietă săracă în grăsimi saturate și 25 g de proteine ​​din soia în fiecare zi, ca parte a dietei.

Lapte de ovăz

Laptele de ovăz este foarte eficient în reducerea nivelului de colesterol. Conține o substanță numită beta-glucani care, în interacțiune cu sărurile biliare creează un strat asemănător gelului în intestine, care, la rândul său, ajută la reducerea absorbției colesterolului. O cană de lapte de ovăz oferă 1,3gm de beta glucan. Asigurați-vă întotdeauna că verificați eticheta pentru beta-glucani pe cutiile cu lapte de ovăz.

Fructe de padure

Fructele de pădure sunt o sursă bogată de antioxidanți și pot ajuta la menținerea nivelului de colesterol sub control. Multe fructe de padure precum căpșunile, zmeura, afinele și murele sunt pline cu antioxidanți și fibre. O mână de fructe de pădure cu lapte cu conținut scăzut de grăsimi sub formă de shake zilnic poate reduce semnificativ nivelul colesterolului.

Băuturi cu cacao

Cacao conține un antioxidant numit flavanol care ajută la reducerea nivelului de colesterol rău din organism. Cacao este principalul ingredient găsit în ciocolata neagră care conține niveluri ridicate de acizi grași monosaturați care ajută la îmbunătățirea nivelului de colesterol. Conține antioxidanți numiți flavanoli care îmbunătățesc nivelul colesterolului. De obicei, 450 mg cacao de două ori pe zi ajută la reducerea nivelului de colesterol. Ciocola procesată trebuie evitate deoarece conțin niveluri ridicate de grăsimi saturate.

Vin roșu

Consumul moderat de alcool poate crește nivelul HDL în sânge. Vinul roșu este tipul de alcool recomandat, deoarece are proprietăți antioxidante. Studiile arată că consumul moderat de vin roșu nu numai că poate reduce nivelul colesterolului, ci ajută la prevenirea anumitor boli de inimă. Consumul abundent poate fi contraproductiv, deoarece poate crește nivelul colesterolului rău. Recomandările obișnuite pentru o femeie sunt 1 pahar de vin pe zi, iar pentru bărbați 2 pahare de vin pe zi.

Smoothie din plante

Smoothie-urile care conțin ingrediente precum kale, dovleac, pepeni și banane pot ajuta la controlul nivelului de colesterol. Amestecarea acestor ingrediente în lapte de ovăz pentru a face smoothie-uri va asigura că există mai puține grăsimi saturate care sunt responsabile pentru nivelurile neregulate de colesterol, notează health.harvard.edu.

Băuturi care conțin stanoli și steroli

Sterolii și stanolii sunt substanțe chimice vegetale similare ca formă și dimensiune cu colesterolul, care blochează absorbția colesterolului. Companiile alimentare adaugă aceste substanțe chimice la mai multe alimente și băuturi. FDA afirmă că 1,3 g de sterol și 3,4 g de stanol pe zi ajută la menținerea nivelului de colesterol sub control.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel