Sari la conținut

Un medicament celebru pentru protecția stomacului poate fi periculos! La ce riscuri vă expuneți când îl consumați

pastila
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Omeprazolul este un aliat aproape indispensabil pentru acele persoane care suferă de probleme legate de acidul gastric, fie că sunt punctuale sau cronice.

Totuși, și așa cum este cazul tuturor medicamentelor, acesta nu este scutit de anumite efecte adverse care ar putea fi accentuate cu utilizarea continuă.

Efecte enumerate în prospect

Omeprazolul este ceea ce cunoaștem ca inhibitor al pompei de protoni, un grup de medicamente care blochează producția de acid clorhidric, făcându-l foarte util pentru tratarea afecțiunilor precum ulcerul stomacal sau duodenal, refluxul gastroesofagian sau esofagita, printre multe altele.

Uneori, este folosit în mod cronic, de exemplu ca o completare a tratamentelor care sunt iritante pentru stomac.

Disfagia este dificultatea la înghițire, pentru ca alimentele să treacă din gură în stomac. Dificultatea poate fi în faza bucală sau faringiană (de a înghiți mâncarea), în faza esofagiană (când alimentele trece din esofag în stomac).

Ocazional, omeprazolul s-a dovedit a fi sigur, iar efectele secundare sunt ușoare și rare. Cu toate acestea, există dovezi că consumul continuat pentru perioade lungi de timp poate avea o serie de consecințe grave, așa cum a afirmat Agenția Spaniolă pentru Medicamente și Produse de Sănătate (AEMPS). Unele dintre ele includ:

  • Creșterea pH-ului gastric, facilitând colonizarea tractului digestiv de către agenți patogeni precum Salmonella, Campylobacter sau Clostridium difficile.
  • Deficit în absorbția vitaminei B12. Lipsa acestui nutrient provoacă anemie și leziuni neurologice, care pot fi ireversibile.
  • Niveluri scăzute de magneziu și calciu, cu un risc crescut de osteoporoză și probleme neurologice grave.
  • Utilizarea frecventă a omeprazolului a fost asociată cu unele cazuri de lupus eritematos cutanat subacut.

Omeprazolul și riscul de cancer

Pe lângă aceste efecte secundare raportate oficial, există unele dovezi care au asociat utilizarea continuă a omeprazolului cu un risc crescut de apariție a anumitor cancere gastrointestinale. Cu toate acestea, trebuie menționat că deocamdată nu este considerat concludent.

Acest lucru se reflectă, de exemplu, într-o recenzie din 2016 pe acest subiect (publicată în Columbian Journal of Gastroenterology) care a explicat teoria.

Potrivit susținătorilor săi, utilizarea regulată a omeprazolului crește secreția de gastrină, un hormon cu efecte trofice asupra anumitor celule; in acest fel, ar putea facilita aparitia polipilor gastrici, cancerului gastric, cancerului colorectal sau tumorilor carcinoide.

Totuși, și în ciuda faptului că s-a constatat un risc crescut de gastrită atrofică la pacienții cu infecție cu H. pylori, studiile efectuate pe pacienți nu au arătat în mod concludent un risc crescut de leziuni maligne, nici la nivelul stomacului, nici la nivelul colonului.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel