miercuri, ianuarie 19, 2022

Tratamentu Covid. Un antidepresiv ieftin, disponibil tuturor, poate reduce riscul de îmbolnăvire severă de Covid-19 cu aproape o treime la persoanele cu risc crescut, au raportat cercetătorii americani.

Un studiu efectuat pe aproximativ 1.500 de pacienți din Brazilia a arătat că cei care au luat medicamentul, cunoscut sub numele de fluvoxamină, au mai puține șanse de a evolua către o boală severă și de a necesita spitalizare, scrie CNN.

Te-ar mai interesa: Scene și acuze halucinante între un medic și o pac...

Medicamentul, vândut sub numele de marcă Luvox, este un inhibitor selectiv al recaptării serotoninei (ISRS) cel mai des utilizat pentru a trata tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC) și depresia.

Poate reduce producția de citokine și cheagurile de sânge

Dar poate afecta și inflamația, a spus dr. Angela Reiersen, profesor asociat de psihiatrie la Universitatea Washington din St. Louis, care a lucrat la studiul publicat în The Lancet Global Health.

„Fluvoxamina poate reduce producția de molecule inflamatorii numite citokine, care pot fi declanșate de infecția cu SARS-CoV-2”, a spus Reiersen într-un comunicat.

Medicamentul poate reduce, de asemenea, trombocitele din sânge, ceea ce poate afecta efectele de coagulare ale infecției cu coronavirus.

Te-ar mai interesa: Alimente care curăță rinichii și ceaiuri care dizo...

Tratamentul pe 10 zile costă doar 4 dolari

Reierson și colegii săi au tratat 741 de voluntari bolnavi de Covid-19 cu 100 mg de fluvoxamină de două ori pe zi timp de 10 zile, în timp ce 756 de voluntari au primit un placebo.

Dintre pacienții cărora li s-a administrat fluvoxamină, 79 – sau aproximativ 11% – au avut nevoie de tratament în spital, comparativ cu aproape 16% dintre cei cărora li s-a administrat placebo. A fost o scădere cu 5% a riscului absolut și o scădere cu 32% a riscului relativ.

Te-ar mai interesa: Rezultate fals-negative la testele de salivă distr...

Sunt necesare mai multe studii pentru a vedea dacă medicamentul ar putea fi adăugat la tratamentele administrate pacienților cu coronavirus, dar este unul ieftin. „O cură de 10 zile de fluvoxamină costă aproximativ 4 dolari”, au scris cercetătorii.

Nu este un leac, dar dacă medicamentul poate ajuta la menținerea pacienților în afara spitalului, ar fi util.

„Având în vedere siguranța fluvoxaminei, tolerabilitatea, ușurința în utilizare, costul scăzut și disponibilitatea pe scară largă, aceste constatări ar putea influența liniile directoare naționale și internaționale privind managementul clinic al COVID-19”, au concluzionat ei.

Te-ar mai interesa: Alimentul care răspândește cancerul în tot organis...

Se studiază și rolul jucat de Prozac în tratarea Covid-19

Un medicament înrudit, Prozac sau fluoxetina, este, de asemenea, ieftin și chiar mai disponibil, dar cercetătorii au spus că acest medicament ar mai trebui studiat pentru a vedea dacă ar putea ajuta.

„Acum este crucial să se stabilească dacă există un efect de clasă și dacă aceste medicamente pot fi utilizate în mod interschimbabil pentru COVID-19”, au scris ei.

Nu a fost un studiu perfect, au remarcat ei. A fost făcut în Brazilia, iar pacienții au avut o rată mai mare de spitalizare decât pacienții cu Covid-19 în alte studii clinice.

Te-ar mai interesa: De ce lipsesc testele de salivă din școli? Ioana M...

„Nu există un standard de îngrijire pentru tratamentul timpuriu al COVID-19 și diferite grupuri promovează diferite intervenții, inclusiv unele dintre cele evaluate în acest studiu și în studiile noastre anterioare. În funcție de progresia acestei boli, unii pacienți cu numeroși factori de risc se recuperează rapid, în timp ce alții cu mai puțini factori de risc s-ar putea să nu se recupereze”, au scris ei.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Stiri Calde (citeste aici)

spitale private