Sari la conținut

Un medicament pentru colesterol provoacă reacții adverse grave. Ce trebuie să știm

pastila
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Medicament pentru colesterol. Oamenii de știință de la Clinica Cleveland din SUA au descoperit un „efect secundar” grav într-un medicament recomandat pentru colesterol. Cercetătorii au raportat acest lucru într-un articol din revista Nature Medicine. 

Este vorba despre niacină, cunoscută și ca acid nicotinic și vitamina B3. Excesul de suplimente cu niacină poate fi foarte periculos pentru sănătate.

Când medicamentul se descompune, se formează compusul 4PY, care provoacă inflamarea vaselor de sânge, care poate deveni un provocator al aterosclerozei. Mai mult, poate duce la boli de inima.

Ce este niacina, cunoscută și ca vitamina B3
Niacina este una dintre cele opt vitamine din complexul B și îndeplinește câteva funcții esențiale în organism. Ea are două forme chimice principale: acidul nicotinic și niacinamida (numită și nicotinamidă). Ambele sunt disponibile atât în alimente, cât și sub formă de suplimente.

Când avem nevoie de suplimente cu niacină
Vitamina B3 este solubilă, ceea ce înseamnă că nu poate fi stocată în organism. Cea mai mare cantitate trebuie asigurată din alimentație, dar este sintetizată și în corp, în concentrație mică, din triptofan – un aminoacid care se găsește în cantitate mare în carnea de curcan și în alte tipuri de carne, în pește, nuci și semințe.

Pentru că poate fi asimilată dintr-o varietate de surse, majoritatea oamenilor reușesc să-și asigure un aport optim de niacină din alimentație. Potrivit Institutului Național de Sănătate al SUA (NIH), alimentele cu cea mai mare concentrație de vitamina B3 sunt, în ordine:

 • ficatul de vită;
 • carnea;
 • peștele;
 • fructele oleaginoase (nuci, migdale, alune, etc.)
 • leguminoasele (fasolea, lintea, năutul);
 • cerealele.

Ca supliment alimentar, medicii recomandă uneori niacina pentru efectul său de reducere a nivelului colesterolului și trigliceridelor (în hiperlipidemii), dar poate aduce beneficii și în artrită sau pentru îmbunătățirea funcției cognitive.

Suplimentele cu niacină se prescriu și pentru a corecta deficitul din organism. El poate duce la o afecțiune numită pelagra, care afectează sistemul nervos și provoacă simptome precum confuzie, irascibilitate, insomnie, depresie și probleme de memorie. Deficitul este foarte rar întâlnit în țările dezvoltate, fiind cauzat de malnutriție.

medicamente pentru colesterol
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Ce efecte adverse pot avea suplimentele
Doza zilnică de vitamina B3 recomandată bărbaților adulți este de 16 miligrame, iar femeilor, de 14 miligrame, potrivit medicilor Mayo Clinic. Necesarul este mai mare în cazul femeilor însărcinate (18 mg/zi) și celor care alăptează (17 mg/zi).

Dacă aceste doze sunt respectate, niacina nu prezintă niciun risc pentru sănătate. O cantitate mai mare provenită din alimentație nu este periculoasă, dar poate să producă o serie efecte adverse când este administrată în doze mari, din suplimente alimentare:

 • bufeuri sub formă de roșeață severă a pielii, însoțită de senzație de arsură sau
 • mâncărime;
 • scăderea tensiunii arteriale;
 • amețeli;
 • arsuri gastrice;
 • grețuri și vărsături;
 • dureri abdominale;
 • diaree;
 • oboseală;
 • rezistență la insulină.

Medicamentul poate duce la pierderea vederii și la afectare hepatică

Supradozarea acestei vitamine se poate produce foarte ușor. Ca tratament pentru colesterolul mărit, ea se prescrie în doze mult mai mari, care depășesc cu mult cantitatea pe care o putem lua din alimentație, potrivit medicool.ro.

Suplimentele prescrise în hiperclipidemii conțin 500-1000 mg de acid nicotinic. Bufeurile, de exemplu, pot să apară după administrarea a numai 30-50 mg de acid nicotinic.

Când este administrat în doze farmacologice de 1.000 și până la 3.000 mg/zi, acidul nicotinic poate cauza efecte adverse mai grave. Multe dintre ele au apărut tocmai la pacienții care luau suplimente cu acid nicotinic în doze mari pentru tratarea hiperlipidemiilor, notează NIH.

Unul dintre efectele adverse grave sunt de tip ocuar, cum ar fi vederea încețoșată sau afectată sau edemul macular (o acumulare de lichid în centrul retinei). În 2019, o echipă de medici din cadrul rețelei de spitale Mount Sinai, din New York, a prezentat cazul unei paciente care și-a pierdut aproape complet vederea după administrarea prelungită a unei doze mari de niacină – 3-6 grame zilnic, timp de câteva luni. Reacția oculară se numește maculopatie indusă de niacină și este reversibilă. Vederea revine după oprirea administrării vitaminei.

Dozele mari de acid nicotinic luate pe parcursul lunilor sau anilor pot fi, de asemenea, hepatotoxice. Vitamina B3 afectează ficatul în mai multe moduri:

 • crește nivelul enzimelor hepatice;
 • provoacă disfuncție hepatică ce duce la oboseală, greață și lipsa poftei de mâncare;
 • poate produce hepatită și insuficiență hepatică acută.

Din aceste motive, niacina este contraindicată în caz de afecțiuni hepatice severe, dar și de ulcer gastroduodenal. Pentru că poate avea aceste efecte secundare grave, evită să iei doze mari de niacină fără a consulta un medic înainte. Utilizarea acestei vitamine în concentrații mari ar trebui să se facă numai la recomandarea și cu supravegherea medicului.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel