Sari la conținut

Un nou medicament miraculos pentru demență, considerat „începutul sfârșitului bolii Alzheimer”

Demență precoce
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Persoanele cu risc mai mare de demență, înainte de 65 de ani

Din cuprinsul articolului

S-a descoperit că un medicament cu anticorpi poate întârzia progresia bolii, după zeci de ani de tratamente eșuate, anunțând o nouă eră în ceea ce privește tratarea demenței.

Lumea este „pe punctul de a descoperi” un nou tratament medicamentos pentru Alzheimer, care ar putea scăpa milioane de oameni de frica și suferința pe care le provoacă demența.

S-a dovedit că un medicament cu anticorpi „foarte interesant” încetinește boala cu mai mult de o treime la pacienții care prezintă simptome timpurii.

Acesta este al doilea medicament în mai puțin de un an în care s-a constatat că întârzie progresia bolii, după decenii de tratamente eșuate, și anunță o nouă eră în îngrijirea demenței.

Dr. Susan Kohlhaas, de la Alzheimer’s Research UK, a declarat: „Acest lucru este incredibil de încurajator și reprezintă un alt moment extrem de important pentru cercetarea în domeniul demenței.

„Ne aflăm acum în pragul unei prime generații de tratamente pentru boala Alzheimer, lucru pe care mulți îl considerau imposibil în urmă cu doar un deceniu.

„Oamenii ar trebui să fie cu adevărat încurajați de această veste, care este încă o dovadă că cercetarea ne poate duce tot mai aproape de un tratament.”

Medicamentul donanemab, produs de gigantul farmaceutic american Lilly, stimulează sistemul imunitar să distrugă proteinele toxice din creier, despre care se crede că sunt responsabile de demență. Acesta se administrează prin perfuzie intravenoasă o dată pe lună, timp de până la 18 luni.

Donanemab

Donanemab a fost utilizat într-un studiu pe 1.182 de persoane cu Alzheimer în stadiu incipient și niveluri intermediare ale proteinei tau. După un an, 47% dintre cei care au luat medicamentul nu au înregistrat progrese ale bolii, comparativ cu 29% dintre cei care au luat un placebo, scrie Health.

Cercetătorii au calculat că, după 18 luni, medicamentul încetinise declinul pacienților cu 35 la sută în medie. Reducerea capacității lor de a desfășura activități zilnice comune a fost cu 40 la sută mai mică decât anterior.

Aproximativ 552 de persoane cu simptome mai avansate și niveluri ridicate de tau, care sunt mai greu de tratat, s-au alăturat, de asemenea, studiului. Atunci când au fost incluse în analiză, medicamentul a încetinit declinul cu 22 la sută în general.

Dr. Eric Reiman, directorul executiv al Institutului Banner Alzheimer din SUA, a calificat rezultatele drept „foarte interesante”. Au existat unele efecte secundare, inclusiv umflarea creierului.

Lilly a declarat că majoritatea acestora au fost „ușoare până la moderate”, dar trei pacienți au murit. Aproximativ 31 la sută dintre pacienții care au primit donanemab au suferit mici hemoragii cerebrale, la fel ca și 14 la sută dintre cei din grupul placebo.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel