Sari la conținut

Un simplu test de salivă poate detecta riscul dezvoltării cancerului de prostată, de sân sau ovarian

Oamenii de ştiinţă de la Insitutul Naţional pentru Cercetarea Cancerului din Londra au studiat markerii genetici vinovaţi de apariţia cancerului pentru a identifica persoanele care au grad mare de risc.

Descoperirile au implicaţii majore în tratarea cancerului de prostată. Un astfel de test bazat pe markeri ar putea duce la identifica bărbaţii care au un risc de dezvoltare a bolii 50%. 

Markerii genetici sunt ca nişte greşeli de scriere în ADN-ul unui om, care cresc riscul ca acesta să dezvolte o boală. Pentru a găsi markerii pentru cancerul de prostată, oamenii de ştiinţă au comparat genomul a 25.000 de pacienţi care sufereau de cancer de prostată cu un număr similar de bărbaţi clinic sănătoşi. Astfel, sau descoperit 23 de noi greşeli în ADN care cresc riscul de dezvoltare a cancerului de prostată . Mai mult, 16 dintre acestea erau proprii celor mai agresive şi ameninţătoare forme de cancer de prostată. 

În timp ce majoritatea bărbaţilor sunt purtătorii unui mic număr de markeri genetici pentru cancerul de prostată, cei 1% care prezintă cel mai mare număr de markeri genetici se confruntă cu un risc de 5 ori mai mare de a dezvolta această boală. Specialiştii susţin că bărbaţii în cauză au un risc de dezvoltare a bolii de 50%. 

O investigaţie similară realizată pe cancerul mamar a scos la iveală existenţa a 49 de greşeli genetice care par să ducă la apariţia acestei boli. Femeile care le moştenesc pe acestea, au şanse de 30% să dezvolte boala, un risc de trei ori mai mare decât media naţională din Marea Britanie. Unele dintre aceste greşeli erau doar predictive pentru cea mai agresivă şi mai periculoasă formă de cancer, numit cancer mamar în forma estrogen receptor-negativ. 

Astăzi, se cunoaşte deja că femeile care poartă mutaţii la nivelul genelor BRCA, au un risc crescut de apariţie a cancerului mamar, de aproximativ 65%. Mai mult, cele mai recente studii au demonstrat că femeile care au mutaţii BRCA şi care poartă multe dintre defectele genetice descoperite, au cu 80% mai multe şanse de a dezvolta boala. 

În cea de-a treia parte din studiu, care a implicat 130 de instituţii din întreaga lume, oamenii de ştiinţă au comparat genomul pacienţilor care sufereau de cancer ovarian cu cel al femeilor clinic sănătoase. Studiul a scos la iveală existenţa a 8 noi regiuni genetice care amplifică riscul de apariţie a bolii. Astfel, în total există 12 regiuni genetice care au această funcţie. Împreună, ele au un efect marginal asupra riscului de cancer, crescându-l de la 1,8% la 4%. 

Cercetătorii susţin că în viitorul apropiat un simplu test de salivă efectuat la medicul de familie ar putea fi interpretat de un computer pentru a-i crea fiecărui pacient un profil personalizat care indică riscul de dezvoltare a acestor tipuri de cancer. Imediat ce testele sunt valabile, medicii le-ar putea îmbunătăţi acurateţe adăugând factori ce ţin de stilul de viaţă. De exemplu, riscul de apariţie a cancerului mamar este crescut de alcool şi dieta bogată în grăsimi şi diminuat de sarcină şi alăptare. 

 

Virgil Munteanu

Virgil Munteanu lucreaza in domeniul comunicarii din 1996. Incepand cu anul 2014, Virgil Munteanu, a inceput colaborarea, in calitate de redactor, imbratisand profesia de jurnalist, cu publicatii precum www.doctorulzilei.ro, www.animalzoo.ro, www.evz.ro, ww.capital.ro, www.evz monden.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel