miercuri, septembrie 28, 2022

Un test prenatal efectuat de milioane de femei însărcinate la nivel global a fost dezvoltat de compania chineză de gene BGI Group în colaborare cu armata chineză și este utilizat de companie pentru a colecta date genetice, a constatat o anchetă a celor de la Reuters în urma analizei documentelor disponibile publicului.

Raportul realizat de cei de la Reuters este primul de acest gen care a dezvăluit că firma a colaborat cu Armata Populară de Eliberare (PLA) pentru a dezvolta și îmbunătăți testul, efectuat la începutul sarcinii, precum și domeniul de stocare al BGI și analiza datelor. Statele Unite consideră eforturile BGI de a colecta și analiza datele genetice umane drept o amenințare la adresa securității naționale.

Te-ar mai interesa: 3 motive să-ți faci asigurare privată de sănătate...

Compania chineză a început să comercializeze testul în anul 2013. Se numește NIFTY și este printre cele mai bine vândute teste prenatale neinvazive din lume. Este folosit pentru a detecta anomalii precum sindromul Down. Cei de la publicația Reuters au făcut o mică anchetă pe acest subiect și au descoperit că acordurile de confidențialitate nu ar fi încălcate. Ei obțin consimțământul semnat și distrug eșantioanele și datele din străinătate după cinci ani.

Aproximativ 8 milioane de femei din întreaga lume au efectuat acest test până în acest moment. În momentul de față este vândut în cel puțin 52 de țări printre care Marea Britanie, Europa, Canada, Australia, Thailanda și India. Statele Unite îl consideră un pericol pentru securitatea națională.

Te-ar mai interesa: Bea o cană pe zi din acest suc pentru a debloca ar...

BGI folosește resturi de probe de sânge trimise la laboratorul său din Hong Kong și date genetice din testele de cercetare a populației, a confirmat compania Reuters. Reuters a descoperit că datele genetice ale a peste 500 de femei care au făcut testul, inclusiv femei din Europa și Asia, sunt stocate  în China National GeneBank, finanțată de guvern, în Shenzhen, pe care BGI o conduce.

Te-ar mai interesa: Ți-a apărut o pată galbenă în jurul ochilor? Boala...

Reuters nu a găsit nicio dovadă că BGI a încălcat acordurile sau reglementările privind confidențialitatea; compania a declarat că obține consimțământul semnat și distruge eșantioane și date de peste mări după cinci ani. „În niciun stadiu al procesului de testare sau cercetare, BGI nu are acces la date cu caracter personal identificabile”, a declarat compania.

Cu toate acestea, politica de confidențialitate a testului spune că datele colectate pot fi partajate atunci când sunt „direct relevante pentru securitatea națională sau securitatea apărării naționale” în China.

Te-ar mai interesa: Avertisment privind cancerul: deficitul de vitamin...

BGI a spus că „nu i s-a cerut niciodată să furnizeze – și nici nu a furnizat – date din testele sale NIFTY către autoritățile chineze în scopuri de securitate națională sau de apărare națională”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private