Sari la conținut

Unele farmacii nu mai au bani pentru că statul nu achită reţetele. Baciu: CNAS nu este ca o bancă

Foto credit: arhiva doctorulzilei.ro

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Andrei Baciu, admite că este dificilă situaţia farmaciilor independente, care nu fac parte din lanţuri de farmacii şi care reclamă că se confruntă cu dificultăţi financiare din cauza lipsei fondurilor pentru medicamente compensate sau gratuite.

”Într-adevăr, România se confruntă cu o situaţie economică dificilă, în toate domeniile, şi evident că acest lucru se răsfrânge, cumva, inevitabil, şi în domeniul sănătăţii. Însă noi am făcut la CNAS, Ministerul Sănătăţii, Ministerul de Finanţe, Guvernul României au făcut sincer eforturi semnificative astfel încât să nu existe turbulenţe, să nu existe dificultăţi în ceea ce priveşte actul medical.

Nu este pentru prima dată când există întârzieri în domeniul sănătăţii. Spre exemplu, anul 2023 a început cu o datorie de anul trecut de 1,4 miliarde de lei, deci s-a mai întâmplat aşa ceva aproape în fiecare an şi în fiecare an, acolo unde a existat responsabilitate şi seriozitate, onestitate şi o bună comunicare, lucrurile pot fi rezolvate. La fel facem şi noi”, a afirmat Andrei Baciu la TVR Info.

Termenele de plată ajung şi la 90 de zile

Potrivit spotmedia.ro, şeful CNAS a explicat că în luna septembrie au fost ”întârzieri de câteva zile” în ceea ce priveşte alocarea de fonduri. Cu privire la facturile vechi de câteva luni, datate din mai-iunie, Baciu a spus că în sistemul de sănătate termenele de plată ajung şi la 90 de zile.
andrei baciu

Baciu a ţinut să dea asigurări că ”banii nu se împart discreţionar, preferenţial sub nicio formă”, iar sumele sunt împărţite proporţional, pe baza solicitărilor venite din judeţe către CNAS.

„CNAS nu este ca o bancă”

”Sunt conştient că există dificultăţi şi situaţii realmente complicate, în special pentru farmaciile mici. Situaţia este una dificilă, nu neg acest lucru, admit această situaţie. Rezolvarea este una care presupune contribuţia mai multor instituţii, nu este numai una care ţine de CNAS. Noi tot ceea ce ţine de noi, vă asigur că am făcut totdeauna.

CNAS nu este ca o bancă, unde acolo sunt toţi banii şi hotărăşte preşedintele sau cineva de la CNAS dacă azi se plătesc sau nu se plătesc bani. Circuitul este unul mai amplu, banii vin totdeauna de la Ministerul de Finanţe, important este ca distribuţia să fie una corectă şi echitabilă pentru toată lumea şi procesele birocratice să nu întârzie”, a adăugat Baciu.

Săptămâna trecută, Guvernul a aprobat alocarea suplimentară a 868 de milioane de lei pentru sistemul sanitar. Din această sumă, cea mai mare parte, respectiv 500 de milioane de lei este alocată pentru medicamente şi programele naţionale de sănătate, 200 de milioane de lei pentru spitale şi 168 de milioane de lei pentru salarii şi gărzi.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel