vineri, august 12, 2022

Imunitate naturală. Doi oameni sunt cel puțin 99,9% identici din punct de vedere genetic. Însă acel aproximativ 0,1% ne face speciali în rândul speciei.

Din această cauză există diferențe între oameni, de la modul unic în care arătăm, până la rezistența sau predispoziția noastră la boli precum HIV. Anumite modificări minuscule în codul genetic al unui om pot fi incredibil de utile nu numai pentru acel individ, ci și pentru societate.

Te-ar mai interesa: Masacrul de la Bascov a fost premeditat! Detalii t...

Cercetătorii caută persoane rezistente la Covid-19

Cu cât știm mai multe despre aceste gene speciale (și despre persoanele care le au) cu atât este mai bine, deoarece ar putea fi posibil să se creeze medicamente care pot imita diferențe genetice utile.

Pornind de la acest fapt, cercetătorii caută persoane din întreaga lume care ar putea fi rezistente la virusul SARS-CoV-2. Genele acestor oameni ar putea deține informațiile esențiale pentru tratarea potențială a COVID-19.

„Apariția SARS-CoV-2 la o populație neafectată anterior, la scară globală, a oferit o altă demonstrație a variabilității clinice remarcabile între indivizi în cursul infecției, variind de la infecții asimptomatice până la boli care pun viața în pericol”, a declarat o echipă de cercetători, conduși de imunologul Evangelos Andreakos de la Academia din Atena, într-o nouă lucrare publicată în Nature Immunology.

Te-ar mai interesa: Celebră actriță ajunsă în comă, vizată de o anchet...

Înțelegerea noastră asupra fiziopatologiei COVID-19 care pune viața în pericol a progresat considerabil de când boala a fost descrisă pentru prima dată în decembrie 2019, dar știm încă foarte puțin despre baza genetică și imunologică umană a rezistenței înnăscute la SARS-CoV-2”.

Oamenii care nu fac COVID-19, deși au fost expuși coronavirusului

Deși s-ar putea să nu fie prea multe informații despre această rezistență înnăscută, nu înseamnă că nu există deloc. Cercetătorii au obsevat că, uneori, gospodării întregi au fost infectate, însă unul dintre soți nu a făcut boala, în timp ce au existat alte rapoarte despre oameni care nu a făcut COVID-19 deși s-au aflat în „bătaia puștii” de mai multe ori.

Te-ar mai interesa: Oana și Viorel Lis la capătul puterilor: „Să fii c...

Secretul oamenilor rezistenți genetic la Covid

De asemenea, deși au fost făcute unele cercetări serioase în acest sens, rezultatele au relevat doar mici diferențe, până acum.

De exemplu, cercetări de anul trecut au indicat că persoanele cu o anumită grupă de sânge (în special tipul O) păreau să prezinte o ușoară rezistență la infecția severă cu SARS-CoV-2. Apoi, au existat alte studii privind proteinele, cum ar fi receptorul ACE2 sau TMEM41B, de care coronavirusul pare să aibă nevoie fie să intre, fie să se multiplice o dată ce a intrat în interiorul celulei.

Te-ar mai interesa: MEDIC: Atenție la aceste băuturi! Efecte devastato...

Cercetătorii au sugerat că trebuie să facă mai mult pentru a descoperi secretul care face ca anumiți oameni să fie rezistenți genetic la SARS-CoV-2. Și au venit și cu câteva idei.
„Propunem o strategie pentru identificarea, recrutarea și analiza genetică a persoanelor care sunt în mod natural rezistente la infecția cu SARS-CoV-2”, a scris echipa în lucrarea citată de Science Alert.

Te-ar mai interesa: Scoasă cu ambulanța din emisiunea „Vorbește Lumea”...

Se caută oameni rezistenți la COVID-19

„Ne concentrăm mai întâi pe contacții casnici neinfectați ai persoanelor cu infecție COVID-19 simptomatică. Luăm apoi în considerare persoanele expuse unui caz index fără echipament de protecție personală, timp de cel puțin 1 oră pe zi, și în primele 3-5 zile de simptome ale cazului index”, au adăugat ei.

Ulterior aceste persoane ar fi verificate, la patru săptămâni după expunere, prin teste PCR și de sânge, în special căutând celule T pentru a confirma că nu au fost infectate în trecut.

„Am înscris deja peste 400 de persoane care îndeplinesc criteriile pentru includerea într-un grup de studiu cu rezistență specifică”, au scris cercetătorii, adăugând că înscrierile sunt încă deschise, iar doritorii o pot face aici.

În ciuda vaccinurilor, unor medicamente promițătoare și a cunoașterii mai bine a virusului SARS-CoV-2, oamenii de știință cred că vom mai trăi mult timp cu COVID-19. Din acest motiv, găsirea persoanelor care în mod genetic sunt cruțate de infecția cu acest virus care omoară oameni ar putea fi esențială, mai ales dacă apar noi tulpini extrem de virulente.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private