Uniunea Europeană autorizează primul medicament care previne infectarea cu HIV

Comisia Europeană a autorizat punerea pe piața în Uniunea Europeană a unui medicament cu acțiune de lungă durată pentru infecția cu virusul imunodeficienței umane (HIV), care provoacă sindromul imunodeficienței umane dobândite (SIDA).

Tratamentul sub formă injectabilă și comprimate, este produs de ViiV Healthcare, unitate a GSK axată pe HIV, a anunțat marți producătorul britanic de medicamente.

Medicamentul este recomandat în combinație cu practici sexuale mai sigure în cazul profilaxiei pre-expunere (PrEP) pentru a reduce riscul de infectare cu HIV-1 dobândit pe cale sexuală, la adulții și adolescenții cu risc ridicat și care cântăresc cel puțin 35 de kilograme, potrivit companiei.

Tratamentul este prima și singura opțiune de prevenire a infecției cu HIV aprobată în UE care reduce numărul de doze necesare pentru o prevenire eficientă a infecției cu HIV de la 365 de pastile zilnice la doar șase injecții pe an, a anunţat GSK.

Tabletele orale pot fi administrate timp de aproximativ o lună înainte de inițierea primei injecții pentru a evalua tolerabilitatea medicamentului, a mai precizat producătorul britanic, potrivit sursei citate de 360medical.ro.

Medicamentul care va fi pus pe piață sub numele de marcă Apretude cu substanța activă cabotegravir, este în prezent aprobat pentru utilizare în Statele Unite, Australia, Zimbabwe, Africa de Sud, Malawi, Botswana și Brazilia.

Aproape 40 de milioane de bolnavi, la nivel mondial

În 2022, circa 39 de milioane de persoane trăiau cu HIV la nivel mondial. Fără tratament, infecţia cu HIV poate evolua în SIDA.

“Avem o soluţie dacă îi urmăm pe liderii statelor care au luat decizia politică de a-i pune pe oameni pe primul loc şi de a investi în programe de prevenire şi de tratament pentru HIV, bazate pe ddovezi ştiinţifice”, arată un raport al UNAIDS, citat de Reuters.

630.000 de decese în 2022

Cele mai mari progrese au fost realizate în unele state din estul şi sudul Africii, care au investit sume importante în bătălia cu HIV, iar numărul de noi infecţii s-a redus cu 57% faţă de 2010. În schimb, numărul de noi infecţii cu HIV a crescut în Europa de Est, Asia Centrală, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, potrivit sursei citate de News.ro.

Recent Posts

Cum să afli dacă o femeie este psihopată? Există un semn evident, avertizează experții

Probail te-ai întrebat adesea care este diferența dintre o femeie cu o personalitate nu prea…

4 minute ago

HOROSCOP 11 mai 2024. Influx de energie adus ZODIILOR de intrarea Lunii în Leului

Horoscopul zilei de sâmbătă, 11 mai 2024, spune că nativii din zodiac au șansa să…

24 de minute ago

Fondatorul fitoterapiei române moderne, Ovidiu Bojor: dieta ideală pentru a slăbi sănătos

Fondatorul fitoterapiei românești moderne, Ovidiu Bojor, sugerează că obiceiul nociv de a transforma mesele într-un…

54 de minute ago

TOP 5 alimente cu un conţinut mare de calciu, în afară de lapte

Aceste alternative sănătoase la produsele lacate, renumite pentru conţinutul mare de calciu, sunt alegeri excelente…

o oră ago

LUPUS – boala autoimună cu 1.000 de feţe

Lupusul este o boală cronică, autoimună, care poate deteriora orice parte a corpului (piele, articulaţii,…

2 ore ago

Rugăciune puternică ce trebuie rostită în ziua Izvorului Tămăduirii. Are puteri vindecătoare trupeşti şi sufleteşti!

În vinerea din Săptămâna Luminată, creştinii ortodocşi marchează Izvorul Tămăduirii, o sărbătoare ale căre origini…

2 ore ago

Citeste si: