Sari la conținut

Vaccinul Pfizer, potențial legat de pierderea auzului. Care este poziția OMS

Preobleme de auz
Credit foto: arhiva Doctorul Zilei
Pierederea auzului, simptom al colesterolului ridicat

Vaccinul Pfizer, potențial legat de pierderea auzului. Care este poziția OMS.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a început să investigheze cazuri rare de pierdere a auzului și alte tulburări auditive asociate cu vaccinările anti-covid. Este vorba, în primul rând, de vaccinurile Pfizer-BioNTech, se arată într-un raport OMS.

 Vaccinul Pfizer, potențial legat de pierderea auzului. Care este poziția OMS

Din 11 miliarde de doze administrate, un buletin informativ al OMS a raportat 164 de cazuri de pierdere a auzului la nivel mondial în rândul persoanelor care au primit injecții Pfizer-BioNTech, Moderna sau AstraZeneca.

Potrivit nbcnews.com, au fost 367 de cazuri de tinitus, o afecțiune a auzului care provoacă tulburări de zgomot, șuierat, zgomot, vuiet sau zumzăit în una sau ambele urechi. Debutul a variat de la câteva minute la câteva zile, majoritatea având loc într-o zi.

Aproximativ 80% dintre cazurile de tinitus raportate s-au dezvoltat după vaccinul Pfizer-BioNTech, conform analizei OMS.

Vârsta medie a celor care au raportat pierderea auzului este de 47 de ani, iar majoritatea erau sănătoși, fără afecțiuni anterioare. Vârsta medie a persoanelor care au suferit de tinitus este de 48 de ani, iar aproape 75 la sută dintre ei sunt femei. O treime lucrau în domeniul sănătății.

„Conștientizarea acestei posibile legături poate ajuta profesioniștii din domeniul sănătății și pe cei vaccinați să monitorizeze simptomele și să caute îngrijiri, după caz”, au remarcat autorii. „Deoarece există încă doar date limitate în literatura de specialitate care oferă dovezi pentru această legătură, este necesară o monitorizare suplimentară”.

Ce este tinitus

Tinitusul (sau țiuitul urechilor) este percepția sunetului în cap sau urechi. Termenul tinitus derivă din cuvântul latin tinnire, care înseamnă a suna.

De obicei, un individ percepe sunetul în absența sunetelor exterioare, iar percepția nu are legătură cu nicio sursă externă. Sunetul pe care doar pacientul îl aude este tinitus subiectiv, în timp ce sunetul pe care îl pot auzi și alții se numește tinitus obiectiv.

Mulți oameni se confruntă cu tinitus după expunerea la o împușcătură sau la un concert puternic cu amplificare modernă. Acest tip de tinitus poate fi enervant, dar de obicei se rezolvă în câteva ore.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel