vineri, iulie 30, 2021

O dată cu relaxarea măsurilor împotriva răspândirii coronavirusului, am început să ne confruntăm cu alte probleme de sănătate: virozele respiratorii. Din pacate, simptomele unei viroze coincid cu varianta

Delta, care se răspândește cu repeziciune în întreaga lume. Potrivit experiților în sănătate, varianta Delta va deveni dominantă la nivelul întregii Europe, cel mai probabil la sfârșitul lunii august.

„În timpul pandemiei, odată ce am impus măsuri care previn transmiterea infecțiilor respiratorii, acum, când am renunțat la aceste măsuri, toate infecțiile respiratorii devin cât se poate de evidente. Practic, renunțarea la mască, este una dintre condițiile pentru care în acest moment avem un număr mare de viroze respiratorii.

Copiii sunt în această perioadă în vacanță, se joacă în grupuri, fără

mască, fără niciun mijloc de protecție, fapt care favorizează transmiterea virozelor cu caracter respirator.

Putem să limităm apariția unui număr mare de cazuri de infecții respiratorii banale, sezoniere, pe de-o parte încercând să păstrăm distanța de 1.5-2 metri și, în același timp, purtatul măștii în locațiile închise.

Vreau să atrag atenția, încă în acest moment nu a fost ridicată această restricție în spațiile închise, dar populația percepe relaxarea pe care o avem în acest moment renunțând și la mască în spații închise. Trebuie să reluăm acest obicei în spații închise care ne protejează nu numai de varianta

care va veni cât și de infecțiile banale sezoniere. În același timp trebuie să ne reamintim celelalte măsuri: spălatul pe mâini cu apă și săpun cât se poate de frecvent și folosirea unui dezinfectant, păstrarea distanței sociale.

Haideți să facem un efort în această perioadă să încercăm să ne gândim că suntem într-un prag de val patru și prin reluarea acestor măsuri banale putem să întârziem sau să limităm apariția valului patru, alături de creșterea acceptării vaccinării care sper să se întâmple, pentru că pericolul este iminent”, a povestit medicul de familie Gindrovel Dumitra.

Durerea de cap, usturimea

în gât și curgerea nasului sunt acum cele mai frecvente simptome pe care le au persoanele cu infectate cu varianta Delta.

Prof. Tim Spector, care conduce un studiu legat de această boală și simptomele ei, spune că infectarea cu noua variantă Delta seamănă mai curând „cu o răceală urâtă”, cel puțin în cazul persoanelor mai tinere. Dar, cu toate că nu se simt foarte rău, ar putea fi contagioși și să-i pună pe alții în pericol, potrivit BBC.

Febra rămâne destul de frecventă, dar pierderea mirosului nu mai apare între primele 10 simptome, spune prof. Spector.

„Această variantă pare să funcționeze

ușor diferit”, spune el. „Oamenii s-ar putea să creadă că au o simplă răceală și să meargă la petreceri, unde ar putea să infecteze și alți oameni. Credem că acest lucru ar putea fi o mare problemă. Dacă ești tânăr, oricum vei avea simptome mai ușoare. S-ar putea să simți că ai o răceală rea sau o senzație de epuizare și atunci trebuie să rămâi acasă și să faci un test”, spune cercetătorul.

Ultimele stiri

Parteneri