duminică, septembrie 25, 2022

În cadrul conferinței convocată de către Președintele Klaus Iohannis, unde s-a discutat importanța accelerării campaniei de vaccinare în vederea relaxării măsurilor de restricție, coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță a menționat și cine va fi nevoit să facă cea de-a treia doză de vaccin.

Conform coordonatorului campaniei de vaccinare, cea de-a treia doză de vaccin va fi administrată doar persoanelor care nu au avut un nivel crescut al răspunsului imun după schema completă de vaccinare.

Te-ar mai interesa: Vestea pe care credincioșii trebuie să o afle! Mân...

„Din datele existente, în momentul de faţă, la 6 luni, la 8 luni de la completarea schemei de vaccinare, se menţin beneficiile în ceea ce priveşte protecţia faţă de forme severe, faţă de complicaţii, faţă de riscul de internare şi deces de peste 90% – 95%, deci beneficiile se păstrează. Uitându-ne la anumite grupe populaţionale, există o tendinţă de scădere a răspunsului nivelului de anticorpi la anumite categorii de persoane, cum ar fi cele imunodeprimate. În cazul în care se va pune problema de a administra cea de a treia doză, foarte probabil că opţiunea nu va fi de a revaccina toată populaţia, ci de a administra eventual a treia doză către sau pentru anumite segmente populaţionale, care nu au avut un nivel crescut al răspunsului imun după schema completă. (…) Asta nu înseamnă că trebuie să dozăm neaparat titrul de anticorpi. Se cunosc anumite categorii de afecţiuni cronice care se asociază cu o probabilitate mai redusă de a dezvolta un nivel mare al anticorpilor, dar în momentul de faţă sunt, dacă vreţi, evaluări absolut în etapă preliminară”, a a declarat Valeriu Gheorghiță.

Te-ar mai interesa: Copiii cu malformații cardiace, șanse Zero la viaț...

Cea de-a treia doză de vaccin are dublu rol: pe lângă creștera imunității pentru categoriile de risc, cea de-a treia doză poate ajuta și în cazul apariției  unei noi variante virale mutante ale virusului.

„Nu sunt date disponibile din punct de vedere ştiinţific care să ne furnizeze informaţii legate de siguranţă, de tolerabilitate şi de imunogenitate, iar rolul celei de-a treia doze, pe lângă acoperirea anumitor categorii populaţionale la risc, este şi pentru a asigura eventuala acoperire vaccinală în cazul în care vom avea tulpini, variante virale, mutante care nu vor fi acoperite de vaccinuri actuale. Deci sunt două două acţiuni importante; pe de o parte, consolidarea răspunsului imun prin cea de-a treia doză la anumite categorii populaţionale la risc şi, pe de altă parte, vorbim de cea de-a treia doză cu vaccinuri adaptate la variante virale mutante”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Te-ar mai interesa: Criză sanitară. Medic: Pacienții NU se mai pot tre...

El a subliniat însă că „nu este nimic agreat internaţional” cu privire la administrarea celei de-a treia doze de vaccin.

tranșă de vaccin Pfizer

„Nici cei de la Pfizer nu au spus că este obligatoriu. Se evaluează această posibilitate, dar care nu este cu titlu de recomandare absolută. Nu este nimic agreat la nivel internaţional de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, de Centrul European de Control al Bolilor sau Centrul de Control al Bolilor din Statele Unite. Sunt, repet, date ştiinţifice care considerăm că este firesc să fie disponibile, în mod deosebit legate de siguranţă şi de tolerabilitate şi eficacitate”, a arătat Valeriu Gheorghiţă.

Te-ar mai interesa: Ce sunt terorile nocturne și cum ne afectează ele ...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private