sâmbătă, ianuarie 22, 2022

Grupul de consultanță tehnică privind evoluția virusului SARS-CoV-2 (TAG-VE) este un grup independent de experți care monitorizează și evaluează periodic evoluția SARS-CoV-2 și evaluează dacă mutațiile specifice și combinațiile de mutații modifică comportamentul virus. TAG-VE a fost convocat pe 26 noiembrie 2021 pentru a evalua varianta SARS-CoV-2: B.1.1.529.

Varianta B.1.1.529 a fost raportată pentru prima dată la OMS din Africa de Sud la 24 noiembrie 2021. Situația epidemiologică din Africa de Sud a fost caracterizată de trei vârfuri distincte în cazurile raportate, cel mai recent dintre acestea fiind predominant varianta Delta. În ultimele săptămâni, infecțiile au crescut abrupt, coincid cu detectarea variantei B.1.1.529. Prima infecție confirmată cunoscută cu B.1.1.529 a fost de la un specimen recoltat la 9 noiembrie 2021.

Te-ar mai interesa: Alimente care ne protejează de răceală. Ajută-ți o...

Această variantă are un număr mare de mutații, dintre care unele sunt îngrijorătoare. Dovezile preliminare sugerează un risc crescut de reinfecție cu această variantă, în comparație cu alte COV. Numărul cazurilor acestei variante pare să fie în creștere în aproape toate provinciile din Africa de Sud. Diagnosticele PCR actuale SARS-CoV-2 continuă să detecteze această variantă. Mai multe laboratoare au indicat că pentru un test PCR utilizat pe scară largă, una dintre cele trei gene țintă nu este detectată (numită abandonarea genei S sau eșecul țintei genei S) și, prin urmare, acest test poate fi utilizat ca marker pentru această variantă, în așteptarea confirmării secvențierii. Folosind această abordare, această variantă a fost detectată la un ritm mai rapid decât creșterile anterioare ale infecției, sugerând că această variantă poate avea un avantaj de creștere.

Te-ar mai interesa: Horoscopul weekend: 21-23 ianuarie 2022. Astrolog:...

Există o serie de studii în curs și TAG-VE va continua să evalueze această variantă. OMS va comunica noile constatări statelor membre și publicului, după caz.

Iată ce ne transmite și coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță:

„Ce știm în momentul de faţă este că este una din cele mai interesante variante de SARS-COV-2, în sensul în care există peste 30 de mutații la nivelul proteinei Spike, lucru nemaiîntâlnit pănă la acest moment. Să avem atâtea mutații acumulate pe aceeași tulpină virală dintre care mai mut de jumătate sunt în zona critică a zonei Spike, exact în zona în care se leagă anticorpii neutralizanții, anticorpii care apar atât supă vaccin cât şi după boala naturală.

Te-ar mai interesa: Ce se întâmplă în organismul tău dacă mănânci doar...

Din acest punct de vedere sunt indicii importante ca această variantă virală ar reprezenta o variantă de escape, adică de scăpare se sub acțiunea neutralizantă a anticorpilor ceea ce reprezintă o problemă. Un al doilea indiciu este legat de contagiozitate. În momentul în care în Africa de Sud s-a înregistrat o creștere importantă a numărului de cazuri Africa de Sud tocmai ieșea din valul 4 generat de varianta Delta.

Te-ar mai interesa: Cum să îți pui pofta în cui. Un nutriționist cunos...

Peste 60% din populație din Gauteng are anticorpi ca urmare a trecerii prin boală, deci pare că este o variantă cu o contagiozitate crescută care scapă de sub protecţia anticorpilor şi reușește să dea infecții atât la persoanele care au trecut prin boală, cât şi la persoanele vaccinate.

Omicron poate genera reinfectarea

Din datele preliminare, da se pare că are aceasta capacitate de a reinfecta persoanele care au trecut prin infecție SARS-COV-2 anterior, precum şi de a genera cazuri de infecții la persoane cu schemă completă. Dar trebuie să ținem cont de un aspect. Persoanele care au istoric de trecere prin boala sau care au fost vaccinate sunt mult mai bine protejate în faţa formelor severe.

Te-ar mai interesa: Cum reușea fostul președinte al României să se men...

Este puţin probabil ca la ceste persoane această variantă să genereze cazuri severe de boală. Noi estimăm că se va menține protecţia faţă de formele severe, chiar dacă nu vom avea o protecţie ridicată faţă de infecţie. Este important să luăm în calcul şi alte măsuri de limitare a răspândirii infecției”, a spus dr. Valeriu Gheorghiţă în cadrul emisiunii Punctul de Întâlnire de la Antena 3.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Stiri Calde (citeste aici)

spitale private