Sari la conținut

Informație pentru toți românii. Veste cumplită venită acum de la medici: Atenție la categoria de vârstă 0-2 ani

Informație pentru toți românii. Veste cumplită venită acum de la medici: Atenție la categoria de vârstă 0-2 ani!

​Valul de viroze respiratorii și gripe face neîncăpătoare, în aceste zile, cabinetele medicilor de familie și camerele de gardă ale spitalelor.

Valul de viroze respiratorii și gripe se amplifică

Medicii specialiști spun că vârful sezonului gripal va fi atins abia după jumătatea lunii și se va tempera în luna februarie.

Această perioadă se caracterizează printr-o incidență crescută a infecțiilor respiratorii la copii, atrag atenția medicii, îngrijorați de faptul că abia s-au redeschis școlile și grădinițele, potrivit RRA.

93% dintre bebeluși trec cel puțin o dată prin această infecție

La categoria de vârstă 0-2 ani, cele mai multe infecții sunt date de virusul sincițial, adică până la 93% dintre ei trec cel puțin o dată prin această infecție.

De asemenea, medicii pediatri spun că un copil sănătos face, de regulă, între șase și nouă episoade de infecție respiratorie acută într-un an, însă numărul acestora poate crește dacă cel mic este în colectivitate sau într-o familie numeroasă.

Potrivit medicilor, sugarii sunt mai sensibili în fața infecțiilor respiratorii. Cu cât vulnerabilitatea imunologică este mai mare, cu atât riscul să facă forme mai zgomotoase este mai mare.

Președintele Societății Române de Pediatrie, profesor, doctor Doina Pleșca, spune ce face diferența la un copil între o răceală simplă și o gripă.

„Gripa se caracterizează printr-un debut acut febră mare, rezistentă, mialgii, stare alterată, nas ca recurge, nas înfundat, usturime în gât, în timp ce răceala comună, așa-numitul guturai, care și el este produs de alte virusuri, are o evoluție progresivă, nu este foarte zgomotoasă. De multe ori, copilul este subfebril, îi curge nasul, este obstruat, dar aceste simptome sunt mult mai bine tolerate”, a declarat Doina Pleșca.

Dr. Doina Pleșca spune că, în cazul în care copilul este indispus, nu vrea să mănânce, zace, are o temperatură de până la 37,5 grade Celsius, este un copil care anunță că ceva va apărea și este prudent ca în aceste situații cei mici să fie ținuți acasă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel