Sari la conținut

Valul șase lovește din plin? Andrei Baciu: „Ne îngrijorează când vedem un număr atât de mare”

Potrivit raportărilor zilnici transmise de Ministerul Sănătății, România se confruntă cu un număr în creștere a infectărilor cu coronavirus. În acest sens, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a făcut o serie de precizări privind evoluția virusului în România.

„Ne ingrijoreaza cand vedem un numar atat de mare de cazuri. Daca iti doresti sa ai o vacanta linistita, fara sa te imbolnavesti, este suficient sa-ti pui masca de protectie. Altfel, sistemul de sănătate se pregateste pentru ca orice pacient sa poata sa beneficieze cat mai repede de asistenta medicala.

Îi incurajez pe cei care au simptome sa se testeze cat mai repede. Te poti testa si in farmacii, ne putem testa gratuit inclusiv la medicul de familie. Sanatatea este extraordinar de pretioasa si destul de fragila. Ideea e sa ne protejam cu aceste masuri.

Există această creştere a cazurilor şi lucrurile vor evolua în acest fel, acesta este destinul oricarei pandemii. Vom mai avea astfel de situaţii. Masca este la nivel de recomandare, este una dintre cele mai sigure măsuri. Aceasta varianta este mai contagioasa, vedem aceasta cifra importanta care s-a atins în cursul zilei de ieri, de 12.000 de cazuri”, a declarat Andrei Baciu la România Tv.

Ministerul Sănătăţii a retransmis, miercuri, recomandări pentru utilizarea antiviralelor orale, în cazul persoanelor confirmate cu coronavirus. Specialiştii atrag atenţia că tratamentul trebuie stabilit de medic, care va recomanda măsurile potrivite formei de boală şi eventualelor comorbidităţi.

”Tratamentul trebuie stabilit de medic, care va recomanda măsurile potrivite formei de boală şi eventualelor comorbidităţi. Dacă nu ai medic de familie anunţă Direcţia de Sănătate Publică, care te va îndruma mai departe”, au transmis reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Potrivit specialiştilor, testul făcut acasă trebuie confirmat oficial pentru ca bolnavul să poată beneficia de evaluare medicală şi de tratament.

„Pacienţii trebuie să discute cu medicul dacă sunt eligibili pentru tratamentul antiviral oral. Doar în urma deciziei acestuia se pot administra antivirale orale. Tratamentul trebuie iniţiat cât mai repede posibil după diagnosticul de COVID-19 şi nu mai târziu de 5-7 zile de la debutul simptomelor”, se mai arată în materialul elaborat de Comisia de Boli Infecţioase a Ministerului Sănătăţii, în ianuarie 2022 şi redistribuit miercuri.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: