Sari la conținut

Varianta Covid XBB.1.5 este „cea mai transmisibilă” tulpină de până acum potrivit OMS. Noile simptome covid

Din cuprinsul articolului

O nouă variantă Covid XBB.1.5, denumită „The Kraken”, este acum considerată „cea mai transmisibilă subvarianță care a fost detectată până acum”, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).  Iată care sunt simptomele de care trebuie să fii conștient.

XBB.1.5 este o altă subvariantă a variantei Omicron Covid dominantă la nivel global.

„Krakenul” provoacă o oarecare îngrijorare în SUA, unde pare să se răspândească rapid, dar au fost înregistrate cazuri și în Marea Britanie.

Mai rău, varianta Covid a fost etichetată ca „cea mai transmisibilă” subvarianță de până acum.

Dr Maria Van Kerkhove, responsabilul tehnic COVID-19 al OMS, a declarat miercuri într-o conferință de presă: „Este cea mai transmisibilă subvarianță care a fost detectată până acum.

Motivul pentru aceasta sunt mutațiile care se află în această sub-variantă a lui Omicron, permițând acestui virus să adere la celulă și să se replice cu ușurință.

Și suntem îngrijorați de avantajul său de creștere, în special în unele țări din Europa și în SUA din America de Nord, în special în partea de nord-est a Statelor Unite, unde XBB.1.5 a înlocuit rapid alte variante circulante.

Preocuparea noastră este cât de transmisibil este și cu cât acest virus circulă mai mult, cu atât va avea mai multe oportunități de a se schimba.”

Avertisment fără precedent din partea medicilor: subvarianta XBB.1.5 ar putea fi „cea mai transmisibilă subvarianță a Omicron până în prezent”

Dr. Van Kerkhove a spus că în prezent nu există dovezi că varianta a provocat o boală mai gravă, dar a adăugat că, cu cât noua tulpină circula mai mult, cu atât este mai probabil să se schimbe.

Care sunt simptomele XBB.1.5?

Se crede că simptomele „Krakenului” sunt similare cu tulpinile anterioare de Omicron, dar este încă prea devreme pentru a confirma acest lucru.

Martin Michaelis, profesor de medicină moleculară la Universitatea din Kent, a declarat pentru FactCheck că „nu există nicio indicație” că simptomele XBB.1.5 sunt diferite de cele cauzate de alte subvariante Omicron.

Omicron se caracterizează în principal prin simptome asemănătoare răcelii, semne precum tusea și pierderea mirosului fiind mai puțin răspândite.

Potrivit aplicației Zoe Covid Study, care ține o evidență a simptomelor Covid prevalente prin utilizatorii aplicației lor, simptomele „de top” actuale includ:

  • Durere de gât
  •  Nas care curge
  • Nas infundat
  • Strănut
  • Tusă fără flegmă
  • Durere de cap
  • Voce ragusita
  • Dureri musculare
  • Simțul mirosului alterat.
Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel