sâmbătă, octombrie 1, 2022

Pandemia COVID-19 devine din ce în ce mai multă o cursă a înarmărilor printre variantele emergente ale virusului și, în acest moment, nu există nicio îndoială care câștigă: varianta Delta – cunoscută formal ca B.1.617.2 – una din cele patru tulpini care au apărut inițial în India. Abia luna trecută, Organizația Mondială a Sănătății a etichetat Delta drept „o variantă de îngrijorare” – însoțită de tulpina Alpha, care a apărut în Marea Britanie; tulpina Beta, din Africa de Sud; și tulpina Gamma, văzută pentru prima dată în Brazilia. Însă Delta devine rapid cea mai îngrijorătoare din grup.

Te-ar mai interesa: Lipsa luminii naturale poate duce la dezvoltarea u...

Oficialii din domeniul sănătății trag un semnal de alarmă că Delta amenință să inverseze progresele înregistrate în țări, precum SUA și Marea Britanie, care în ultimul timp bat pandemia în retragere și înrăutățesc condițiile din țări, precum India, care sunt încă în profunzime în criză. Cercetătorii au descoperit că Delta este cu cel puțin 60% mai transmisibilă în gospodării decât tulpina Alpha, varianta dominantă din SUA, potrivit Public Health of England.

Potrivit relatarilor medicilor de la televiziunea de stat din China – pacienții cu varianta Delta au simțit că simptomele se dezvoltă mai rapid și devin mai severe decât cele de la persoanele infectate cu alte variante.

Te-ar mai interesa: Primul mesaj RoAlert de tip ”Copil dispărut”: Câți...

De asemenea, încărcăturile virale urcă mai repede și scad mai încet. Totuși, epidemiologii spun că poate fi prea devreme să știm cu certitudine dacă Delta cauzează boli mai severe și este important să recunoaștem că alți factori, cum ar fi restricțiile de blocare și ratele de vaccinare, pot afecta și răspândirea bolii.

În SUA, varianta Delta reprezintă acum aproximativ 6% din toate cazurile, potrivit dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase. Aceste cifre vor crește probabil.

Te-ar mai interesa: Raed Arafat: Planul României dacă Putin aruncă nuc...

„Cred că, cu datele pe care le avem, există șanse mari ca aceasta să preia 117 [tulpina Alpha] ca variantă primară doar pentru că este mai infecțioasă”, spune dr. Michael Osterholm, director al Centrului pentru Cercetarea Bolilor Infecțioase și politici la Universitatea din Minnesota. „Va crea o adevărată provocare suplimentară.”

La un briefing de la Casa Albă săptămâna trecută, Fauci a remarcat faptul că vaccinul Pfizer-BioNTech este 88% eficient în prevenirea bolilor cauzate de varianta Delta. „Vestea bună este că variantele Delta, la fel ca celelalte variante, nu par să scape de protecția oferită de vaccinurile disponibile în SUA”, spune dr. Gronvall. În plus, vaccinul AstraZeneca, care este autorizat pentru utilizare în UE. dar nu și în SUA, s-a dovedit a fi eficient cu 60% împotriva variantei Delta, potrivit unui studiu publicat în Nature, deși oamenii de știință se așteaptă la o protecție și mai mare împotriva spitalizării și a morții cauzate de tulpină.

Te-ar mai interesa: Să nu-ți speli părul în zi de duminică. Iată de ce...

Dar, între timp, întrucât populațiile rămân semnificativ nevaccinate, infecțiozitatea variantei Delta este motiv de îngrijorare. Guvernul Marii Britanii stabilise data de 21 iunie ca data țintă pentru redeschiderea țării, dar prim-ministrul Boris Johnson a anunțat că va fi amânată cel puțin o lună.

Ca răspuns la răspândirea variantei Delta în Marea Britanie, alte națiuni europene au impus restricții suplimentare de călătorie vizitatorilor din această țară.

Te-ar mai interesa: Îți plac pipotele de pui? Iată cât de benefice sun...

În China, criza variantei Delta este centrată în jurul orașului Guangzhou din partea de sud-est a țării, unde guvernul a impus restricții severe.

În SUA, cazurile variantei Delta se dublează la fiecare două săptămâni, potrivit dr. Scott Gottlieb, fostul director al Food and Drug Administration.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private