Sari la conținut

Vești bune! Amidonul din bananele verzi poate reduce riscul unor cancere cu peste 60%

Vești bune! Amidonul din bananele verzi poate reduce riscul unor cancere cu peste 60%

Un studiu efectuat pe oameni cu risc ereditar ridicat de a dezvolta o gamă largă de cancere a arătat un efect preventiv major al amidonului rezistent, care se găsește într-o serie de alimente precum ovăz și banane ușor verzi.

Poate fi găsit și în cerealele pentru micul dejun, pastele fierte și răcite și orez, mazăre și fasole.

Amidonul din bananele verzi poate reduce riscul unor cancere cu peste 60%

Potrivit studiului internațional – cunoscut sub numele de CAPP2 – care a implicat aproape 1000 de pacienți cu sindrom Lynch din întreaga lume, o doză regulată de amidon rezistent, cunoscut și sub numele de fibre fermentabile, luată în medie de doi ani, nu a afectat cancerele intestinale. dar a redus cancerele din alte părți ale corpului cu mai mult de jumătate.

Acest efect a fost deosebit de pronunțat pentru cancerele gastrointestinale superioare, inclusiv cancerele esofagiene, gastrice, ale tractului biliar, pancreatic și duodenului. Efectul uimitor durează timp de 10 ani după încetarea administrării suplimentului.

Studiul, condus de experți de la Universitățile din Newcastle și Leeds, publicat în Cancer Prevention Research, un jurnal al Asociației Americane pentru Cercetarea Cancerului, este o urmărire planificată dublu orb de 10 ani, completată cu date cuprinzătoare ale registrului național de cancer pentru până la la 20 de ani la 369 dintre participanți.

Cercetări anterioare publicate în cadrul aceluiași studiu au arătat că aspirina a redus cancerul de intestin gros cu 50%.

„Am descoperit că amidonul rezistent reduce o serie de tipuri de cancer cu peste 60%. Efectul a fost cel mai evident în partea superioară a intestinului”, a explicat profesorul John Mathers, profesor de nutriție umană la Universitatea Newcastle.

„Acest lucru este important, deoarece cancerele tractului gastro-intestinal superior sunt dificil de diagnosticat și adesea nu sunt depistate devreme.”

Unde se găsește acest tip de amidon

Amidonul rezistent poate fi luat ca supliment de pudră și se găsește în mod natural în mazăre, fasole, ovăz și alte alimente bogate în amidon. Doza folosită în studiu este echivalentă cu consumul unei banane zilnic; înainte ca acestea să devină prea coapte și moi, amidonul din banane rezistă la descompunere și ajunge în intestin unde poate schimba tipul de bacterii care trăiesc acolo.

„Amidonul rezistent este un tip de carbohidrat care nu este digerat în intestinul tău subțire, ci fermentează în intestinul tău gros, hrănind bacterii intestinale benefice – acționează în mod efectiv, ca fibrele alimentare din sistemul tău digestiv.

Acest tip de amidon are mai multe beneficii pentru sănătate și mai puține calorii decât amidonul obișnuit. Credem că amidonul rezistent poate reduce dezvoltarea cancerului prin modificarea metabolismului bacterian al acizilor biliari și prin reducerea acelor tipuri de acizi biliari care ne pot deteriora ADN-ul și în cele din urmă pot provoca cancer. Cu toate acestea, acest lucru necesită cercetări suplimentare”, a mai spus profesorul Mathers, potrivit thebrighterside.news.

Profesorul Sir John Burn, de la Newcastle University și Newcastle Hospitals NHS Foundation Trust, care a condus studiul cu profesorul Mathers, a declarat:

„Când am început studiile în urmă cu peste 20 de ani, ne-am gândit că persoanele cu predispoziție genetică la cancer de colon ne-ar putea ajuta să testăm dacă am putea reduce riscul de cancer fie cu aspirină, fie cu amidon rezistent.

Pacienții cu sindrom Lynch prezintă un risc ridicat, deoarece au mai multe șanse de a dezvolta cancere, așa că este de o importanță vitală descoperirea că aspirina poate reduce riscul de cancer de intestin gros și de alte tipuri de cancer rezistente la amidon.

Pe baza studiului nostru, NICE recomandă acum aspirina persoanelor cu risc genetic crescut de cancer, beneficiile sunt clare – aspirina și amidonul rezistent lucrează”, a spus profesorul Sir John Burn.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel