Sari la conținut

Vești bune pentru bolnavii de cancer în fază terminală! Un nou medicament eficient a trecut testele de toxicitate. Studiul a fost condus de un oncolog român

simptome cancer
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptome precoce cancer

Vești bune pentru bolnavii de cancer în fază terminală! Un nou medicament eficient a trecut testele de toxicitate. Studiul este condus de un oncolog român, dr. Oana Danciu. 

Primele teste cu agentul anti-cancer PAC-1 într-un studiu clinic de fază I, condus de un medic oncolog român, a trecut cu brio testele de toxicitate la pacienții cu cancer în stadiu terminal, notează 360medical.ro.

Un studiu clinic de fază I cu PAC-1, un medicament care stimulează moartea celulară programată în celulele canceroase, a furnizat doar efecte secundare minore la pacienții cu cancer în stadiu terminal.

Potrivit aceleiași surse, medicamentul a blocat creșterea tumorilor la cele cinci persoane din studiu cu cancere neuroendocrine și a redus dimensiunea tumorii la doi dintre acești pacienți.

Eficient și împotriva sarcoamelor

Studiul a fost publicat în British Journal of Cancer și, potrivit echipei de cercetători și medici, medicamentul a arătat și o anumită activitate terapeutică împotriva sarcoamelor.

Rezultatele studiului clinic sunt demne de remarcat ținând cont de faptul că medicamentul a fost testat pe un număr mic de pacienți cu cancere în fază avansată, a declarat directorul clinic al studiului, dr. Arkadiusz Dudek, medic oncolog la Centrul de cancer Health Partners al spitalului regional St. Paul, din Minnesota și cercetător la clinica Mayo din Rochester.

Medicamentul a fost identificat și dezvoltat pentru prima dată ca agent anti-cancer de către oamenii de știință de la universitatea din Illinois Urbana-Champaign.

Studiile clinice de fază I sunt concepute pentru a testa dacă un nou compus medicamentos are efecte secundare sau toxicități îngrijorătoare la pacienții umani, a explicat dr. Dudek.

Testele au fost făcute pe pacienți fără alte opțiuni de tratament

Totodată, oamenii de știință pot identifica și dovezi timpurii ale beneficiilor terapeutice. Studiul a înrolat pacienți cu cancer cu boală avansată care au rămas fără alte opțiuni de tratament.

„Am avut pacienți cu cancer de colon, cancer de sân, cancer pancreatic, adenocarcinom, melanom dar și altele”, a precizat medicul.

Studiul clinic, împreună cu o altă testare a PAC-1 împotriva cancerului cerebral, implică pacienți și clinicieni de la trei instituții medicale din Statele Unite: spitalul Regions și universitățile Illinois și Johns Hopkins.

Studiile clinice de fază I urmăresc efectele secundare la pacienții cărora li se administrează mai întâi doze foarte mici din compusul testat.

Astfel, dacă medicamentul este bine tolerat și nu provoacă toxicități perceptibile pe parcursul unei perioade de o lună, doza este crescută treptat.

Studiul clinic a fost condus de dr. Oana Danciu

Acest proces poate dura câteva luni înainte ca o doză potențial terapeutică să fie administrată, a declarat dr. Oana Danciu, medic oncolog și director asociat pentru cercetare clinică la Centrul de cancer al universității Illinois, care a condus studiul clinic.

Cercetătorii de la U.of I. au identificat pentru prima dată PAC-1 drept potențial compus anti-cancer la începutul anilor 2000, când au descoperit că ar putea activa o cale care este suprimată în celulele canceroase.

Primul pas al acestei căi implică conversia procaspazei-3, o proteină găsită în majoritatea celulelor, în caspaza-3, o enzimă care, atunci când este activată, inițiază moartea programată a celulelor.

Echipa U. of I. a constatat că procaspaza-3 apare din abundență în multe celule canceroase în comparație cu țesuturile sănătoase.

Această caracteristică, împreună cu tendința sa de a nu fi activată în celulele canceroase au făcut-o o țintă bună pentru terapiile anticancer.

În studiile pe animale care au implicat câini de companie cu limfoame, meningioame și osteosarcoame care apar spontan, echipa a descoperit că o formulare a PAC-1 a avut efecte anti-cancer.

Rezultate și în tumorile neuroendocrine

„Strategia noastră este să ne dăm seama care tip de tumoră este mai sensibilă și să urmăm asta”, a precizat dr. Dudek. „Suntem foarte încântați de rezultatele în tumorile neuroendocrine, deoarece nu există multe medicamente disponibile pentru ele”.

Mai multe rezultate sunt așteptate curând de la un studiu clinic de fază I cu PAC-1 la pacienții cu glioblastom multiform, o formă agresivă de cancer cerebral pentru care există un singur medicament disponibil pentru tratament, temozolomidă. În noul studiu clinic, echipa a combinat PAC-1 cu acest medicament.

În studiile anterioare, cercetătorii au descoperit că PAC-1 poate traversa bariera hemato-encefalică, abilitate esențială pentru tratamentul cancerului cerebral. Ei au înregistrat rezultate promițătoare în cazul combinației PAC-1 cu medicamentul temozolomidă și radiații, la câinii de companie cu cancer la creier.

Dacă studiile clinice vor arăta că PAC-1 are abilități terapeutice împotriva unuia sau mai multor tipuri de cancer, și în cazul în care medicamentul este aprobat pentru utilizarea în acele populații, testarea lui împotriva altor tipuri de cancer va fi mai puțin costisitoare, au explicat cercetătorii.

Un medicament aprobat poate fi, de asemenea, prescris de către clinicieni pentru „utilizare off-label” (în afara indicațiilor inițiale), dacă medicii cred că pacienții lor ar putea beneficia de adăugarea acestuia la protocoalele de tratament.

Autorii studiului au precizat însă că poate dura mai mulți ani pentru ca rezultatele noilor studii clinice să fie disponibile și înainte ca noul medicament PAC-1 să fie aprobat pentru tratamentul cancerului, mai notează 360medical.ro.

Simona David

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel