joi, mai 26, 2022

Românii au parte de vești importante din partea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Valabilitatea cardurilor naţionale de sănătate este un lucru foarte important și nu trebuie neglijat. Ministerul Sănătății a venit cu informații importante despre cardurile de sănătate.

Ce se întâmplă cu cardurile de sănătate în 2022?

Potrivit datelor statistice sunt aproximativ 14 milioane de români care au rămas fără carduri de sănătate valabile până în 2021. Potrivit HG nr. 483/2020, începând cu luna iulie 2020 se generează și se rescriu noi certificate digitale pentru cardurile naționale de asigurări de sănătate emise până la data de 31 decembrie 2014.

Te-ar mai interesa: Cum apare cancerul și cum poți să-l vindeci? Dr. P...

După cum informa Ministerul Sănătății (MS) la momentul respectiv, rescrierea se face automat, atunci când titularul cardului respectiv merge la medic. Practic, sistemul detectează automat cardul expirat și îi înlocuiește data expirării, fără ca medicul să intervină în vreun fel.

„Termenul de valabilitate al acestor carduri naționale este de 7 ani de la data rescrierii ertificatului”, se precizează în respectiva Hotărâre de Guvern. Venind în completare, Ministerul Sănătății sublinia că, din punctul de vedere al costurilor, vorbim de „aproximativ 550.000 de lei, față de 165,4 milioane lei, cât ar fi costat retipărirea a 14,2 milioane de carduri de sănătate”.

Te-ar mai interesa: Cum un simplu epilat te poate îmbolnăvi de HPV? Me...

Înainte de modificare, cardurile de sănătate care au început să fie emise din 2013 erau valabile șapte ani de la data emiterii. Asta înseamnă că, începând din vara lui 2020, peste 14 milioane de asigurați urmau să rămână fără carduri naționale de sănătate valabile. De aceea, HG nr. 483/2020 a extins valabilitatea acestora cu încă șapte ani, astfel că cei care au primit carduri de sănătate până la data de 31 decembrie 2014 le vor putea folosi timp de 14 ani de la emitere.

Te-ar mai interesa: Monica Pop: „Stop acestor înșelătorii! Pot da canc...

Conform datelor transmise de MS, în anul 2020 ar fi expirat aproximativ 4,2 milioane de carduri, iar în anul 2021 urmau să expire alte aproximativ 10 milioane de carduri.

Valabilitatea cardurilor naţionale de sănătate va fi prelungită cu încă 7 ani

Cardurile de sănătate au fost introduse în 2013, pentru a face mai transparentă și mai eficientă utilizarea fondurilor din sistemul de asigurări sociale de sănătate. Acestea se emit de către CNAS, individual, pentru fiecare asigurat cu vârsta de peste 18 ani. Inițial, valabilitatea cardurilor de sănătate era de cinci ani de la data emiterii, ulterior aceasta fiind prelungită la șapte ani.

Te-ar mai interesa: Principalele destinații turistice din Europa care ...

Așadar, prelungirea cu încă șapte ani este a doua prelungire a valabilității acestor carduri, de la momentul de la care au început să fie emise, potrivit dcbusiness.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private