Sari la conținut

Virgil Musta: „Al patrulea val este al persoanelor nevaccinate/ La Terapie Intensivă locurile sunt ocupate cu forme grave de boală”

Virgil Musta: „Al patrulea val este al persoanelor nevaccinate/ La Terapie Intensivă locurile sunt ocupate cu forme grave de boală”.

Medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara atrage atenția că, în perioada următoare numărul îmbolnăvirilor produse de varianta Delata a coronavirusului va crește „foarte rapid”.

„Ne așteptam la această creștere, pentru că în Europa de Vest, deja de o lună, numărul cazurilor deja a crescut foarte mult, se confruntă cu mii și zeci de mii de cazuri și foarte probabil să fi ajuns această situație și la noi în țară.

Datorită contagiozității foarte mari a acestui virus – cu 60% mai mare decât varianta Alfa –  virusul produce îmbolnăviri foarte rapid, ceea ce vedem și noi că numărul de cazuri va crește, și probabil că va crește într-o progresie geometrică în următoarele zile”, a declarat Virgil Musta, potrivit Digi24.

Dr. Virgil Musta precizat că, din păcate, oamenii vor începe să se vaccineze atunci când cineva drag va ajunge la Terapie Intensivă.

„Eu nu cred că este prea târziu să acționăm în acest sens și, în momentul în care numărul cazurilor de Covid-19 va crește, să prindă un număr cât mai mare de persoane vaccinate.

Foarte probabil că, din păcate, nu vom asista la o vaccinare rapidă, până când cineva va avea o persoană cunoscută sau pe cineva drag care va ajunge în secția de Terapie Intensivă și atunci lumea se va speria și va exista, sper, un val de vaccinare”, a subliniat medicul.

Virgil Musta: „Al patrulea val este al persoanelor nevaccinate”

Luînd ca exemplu Anglia și Israel, țările cu un procent foarte mare de vaccinare, dr. Musta a explicat că în această diferență clară între țările cu grad mare de vaccinare și cele cu grad scăzut de vaccinare constă motivul pentru care foarte multe cazuri de la noi ajugla ATI.

„În țările care au un procent foarte mare de vaccinare, cum este Anglia, Israel, s-a observat că, deși au un număr foarte mare de infectări, numărul de cazuri severe care necesită Terapie Intensivă este foarte mic, în jur de 0,18%.

Ceea ce, din păcate, nu se întâmplă în țările unde gradul de vaccinare este scăzut. De exemplu, la noi, la Terapie Intensivă locurile sunt ocupate cu forme grave de boală, critice, deși numărul de cazuri nu este foarte, foarte ridicat”, a subliniat Musta.

Acesta a mai adăugat că, pentru pacienții nevaccinați, „riscul de formă severă este de 10% și de deces, de 3-4%”.

„Sunt specialiști care spun că acest al patrulea val este al persoanelor nevaccinate. Statisticile arată în felul următor: pentru pacienții care sunt vaccinați, fac forme severe 0,1% și decedează 0,01%.

În cazul în care pacienții nu sunt vaccinați, riscul de formă severă este de 10% și de deces, de 3-4%, ceea ce este o mare diferență. De aceea, vaccinarea este cea mai eficientă măsură de prevenție”, a mai spus Virgil Musta.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: