Sari la conținut

Virusul care omoară anul mii de femei în România! Există tratament de prevenție, dar multe femei nu știu de el!

cancerul de col

Din cuprinsul articolului

Anual mor în România peste 2.000 de femei din cauza unui virus ce poate fi prevenit prin vaccinare: HPV! HPV-ul duce la apariția cancerului de col uterin, o boală agresivă, pe care o regăsim cu precădere în rândul tinerelor. Este important de știut că este singura formă de cancer pentru care există vaccin, iar imunizarea trebuie să aibă loc între 11 și 14 ani. În acest an, statul român a lansat o nouă campanie de conștientizare în rândul femeilor, dar și a bărbaților.

Radu Vlădăreanu, președintele Societățîi de Obstetrică Ginecologie: „Sunt acum fete de 20 de ani care vin cu mamele lor de mână, reproșându-le că de ce nu le-au făcut la timp vaccinul. Ce să facă și mamele? Zic: <n-am știut, n-am fost informată>”.

Nu doar cancerul ucide, ci și lipsa de informare. Pentru că s-a vorbit prea puțin despre beneficiile uriașe ale acestui vaccin, România a eșuat lamentabil în campania de vaccinare anti-HPV, începută acum 13 ani. Multe femei nu știau nici măcar ce este virusul HPV și ce tip de cancer produce și nimeni nu le-a informat. Din păcate, situația nu e cu mult diferită nici acum, deși campania a fost reluată.

Radu Vlădăreanu, președintele Societății de Obstetrică Ginecologie: „O boală îngrozitoare, mutilantă, este un ucigaș lent acest HPV și femeia care face un cancer de col o face, din păcate, la o vârstă tânăra 30 și 40 de ani. Deci nu e o vârstă înaintată, are copii mici, sunt drame într-adevăr și sunt multe, multe, în România”

Despre infectia HPV

Se estimeaza ca aproape toate persoanele active sexual, barbati sau femei, vor avea infectie cu un tip de virus HPV cel putin odata in viata, insa cei mai multi nu vor stii de prezenta infectiei. Infectia cu tulpini de virus uman papilloma se transmite prin contact sexual sau alt tip de contact intim direct piele la piele.

Anumite tipuri de HPV determina aparitia de condiloame (negi genitali), iar altele determina aparitia de displazii (leziuni precanceroase) care pot evolua in cancer. Majoritatea infectiilor cu tulpini de virus papiloma uman nu determina aparitia leziunilor canceroase, dar infectia cu anumite tulpini ale virusului HPV poate sa determine aparitia cancerului de col uterin (partea inferioara a uterului care se continua cu vaginul) la femei. Exista 15 tulpini cu risc inalt oncogen, din care 2 (HPV 18 si HPV 16) sunt raspunzatoare de 70% din tipurile de cancer de col uterin. Se considera ca aproximativ 99% dintre cazurile de cancer de col uterin se datoreaza infectiei cu HPV.

Infecția cu virusul HPV se produce prin contact sexual sau prin alt contact intim, la nivelul pielii. Sunt peste 100 de astfel de virusuri, dar 15 dintre ele pot produce cancerul de col uterin. Dar infectarea cu HPV poate fi prevenită prin vaccin. Ca să înțelegeți cât de eficient este, luăm exemplul Australiei, prima țară din lume care este la un pas de a eradica temutul cancer de col, după o campanie de vaccinare intensă timp de 14 ani.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel