luni, septembrie 20, 2021

Vitamina C. Pe langa faptul ca patrunjelul contine mai multa vitamina C decat portocala, el tine sub control tensiunea, fiind un bun stabilizator natural.

Odata ajunsa in organism, radacina patrunjelului este

un bun reparator al ficatului, un foarte bun stimulent pentru rinichi si pentru retinerile de apa. Frunzele si tulpina de patrunjel, din care se prepara ceai, ajuta la eliminarea pietrelor.

„Avem pe toate drumurile pătrunjel, doar că greşeala nostră este că nu-l mâncăm, îl punem în ciorbă de decor. Nu există în alt aliment mai multă vitamina C, fibre, minerale şi fier ca în pătrunjel. Trebuie să învăţăm din bucătăria libaneză să-l facem salată, adică să-l mâncăm cu snopul. Vreau să vă spun că în Franţa, tuturor bolnavilor convalescenţi din spitale, li se dă zilnic salata aceea de pătrunjel.

Este un aliment atât de banal pe care nu îl apreciem la adevărata lui valoare. Poate fi combinat cu ulei de măsline şi lămâie. Avem piaţa plină de pătrunjel, haideţi să-l mâncăm cu snopul. Pătrunjelul înseamnă vitamina C şi Fier, iar când vorbim despre imunitate avem nevoie de aceşti antioxidanţi, de vitamina A, C şi E, pentru că antioxidant înseamnă blocarea oxidării din organism. Iar oxidare înseamnă ruginire. Ca să blocăm ruginirea organismului îi dăm vitamina C, fructe şi legume proaspete. Cu cât mai colorate, cu atât mai bine pentru că mai sunt şi acei pigmenţi vegetali care au şi ei efecte

benefice. Atenţie mare cu vitamina C pentru că este extrem de sensibilă. Depozitarea îndelungată, lumina şi căldura o distrug. Din cauza aceasta, atunci când simţim că suntem mai slăbiţi, este recomandat să luăm chiar şi suplimente de vitamina C, tocmai pentru că nu avem de unde să luăm fructe şi legume culese de mai puţin de 48 de ore,” a explicat dr. Mihaela Bilic în cadrul unei emisiuni la Protv.

In plus, patrunjelul, sub forma de salata, contribuie la reducerea greutatii corporale in mod sanatos, adica fara a pune in pericol echilibrul de vitamine din organism.

Cum se pregateste

salata de patrunjel: este nevoie de frunzele si coditele fragede de la sase legaturi. Totul se toaca marunt. Se adauga o cantitate egala de frunze de menta la fel de marunt faramitate, o lingura de grau pisat si inmuiat in apa timp de 30 de minute, o rosie mai mare taiata cubulete si zeama de o lamaie.

Aceasta salata se manaca pe tot parcursul zilei, de cate ori senzatia de foame va da tarcoale. Se mai poate, de asemenea, consuma:

• la micul dejun o ceasca de cafea neagra sau un fruct (portocala, banana, grapefruit, capsuni sau mar);

• la pranz un piept de pui fiert sau

la gratar, dupa preferene, un mar sau o para;

• iar masa de seara poate fi imbogatita cu un ou fier, un morcov ras si un un mar.

Patrunjelul contine proteine (20%), flavonoide (intretin membranele celulelor sangelui, au rol de antioxidant), uleiuri esentiale, fier, calciu, fosfor, mangan, inositol, sulf, vitamina K, betacaroten si, in special, vitamina C.

Pe langa faptul ca ofera substante nutritive esentiale, patrunjelul echilibreaza si stimuleaza energia organelor, imbunatatindu-le capacitatea de asimilare si utilizare a nutrientilor. Iata care sunt si alte beneficii ale consumului de patrunjel:

1. Imbunatateste digestia, prevenind astfel balonarile si indigestia.
2. Ajuta ficatul, hranind astfel sangele si fluidele corpului.
3. Ajuta la dizolvarea calculilor renali.
4. Imbunatateste nivelul de estrogen si reface circulatia sangvina a uterului.
5. Stimuleaza sistemul imunitar, datorita conţinutului extrem de bogat in vitamina C, betacaroten, vitamina B12 si clorofila.
6. Previne retentia de apa in tesuturi.
7. Stimuleaza functionarea tiroidei.
8. Are proprietaţi laxative. In cazurile de constipaţie acţioneaza bland, fara efecte secundare.
9. Previne anemia feripriva ca urmare a continutului bogat de fier, dar si a vitaminei C (care ajuta la absorbtia fierului);
10. Intepaturi de insecte – umflaturile si mancarimea se vor calma prin frecarea zonei afectate cu patrunjel.
11. Amelioreaza durerile reumatice;

Ultimele stiri