Sari la conținut

Cârcei, amețeli, anemie, dureri de cap sau piele uscată, semn că îți lipsesc anumite vitamine. Cum reglezi carențele organismului prin alimentație

beneficii sparanghel
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Vitamine importante! Care sunt cele mai grave carențe nutriționale, ce simptome prezintă și ce mâncăm ca să suplinim deficiența acestor vitamine esențiale

Deficiențele nutriționale sunt un aspect deosebit de important pentru sănătatea noastre. Poți crede că ai vreo boală gravă, când de fapt îți lipsesc niște vitamine esențiale organismului.

Cum compensezi acest dezechilibru? Încă de mici am fost învățați să mâncăm fructe şi legume, pentru că au vitamine şi minerale.

Ele joacă un rol esențial în buna funcționare a organismului. Deși reclamele ne anunță mereu că semipreparatele și preparatele din supermarketuri sunt sănătoase, medicii constată tot mai des carențe de vitamine şi minerale, atât la cei mici, cât și la adulți.

Crampele musculare şi cârceii înseamnă lipsă de potasiu, magneziu și calciu, buzele crăpate – absența vitaminei A etc.

Atunci când anumite substanțe nutritive lipsesc din organism, acesta are reacții care încearcă să ne facă atenți la prezența deficiențelor nutriționale.

Fiecare carență are simptomele ei și cel mai bun tratament nu vine cu ajutorul medicamentelor, ci cu al unei alimentații sănătoase și echilibrate.

Carența de vitamina A – vitamine importante

Deficitul de vitamina A se traduce în organism printr-o serie de simptome precum: senzație de ochi uscați (se asociază și cu deficit de acizi graşi esențiali Omega 3), ochi cu vinişoare roşii, buze uscate și crăpate, mai ales la colțurile gurii, pete maronii pe piele şi uscarea pielii.

Fructele și legumele care ajută la înlăturarea acestei carențe sunt caisele, grepfrutul, pepenele verde, papaya, prunele uscate. Legume recomandate: morcovii, spanacul, ardeiul gras roşu, tomatele, broccoli, sparanghelul, fasolea verde, mazărea verde, varza şi varza de Bruxelles, cartofii dulci şi salata verde.

Deficitul de vitamina A cauzează infecții virale precum rujeola, varicela, pneumonia!

Carențe de vitamine din complexul B

Anemie, depresii, amețeli, oboseală, tulburări intestinale, dureri de cap, tulburări mentale, buze crăpate tot timpul, afecțiuni ale coloanei vertebrale?

Sunt numai câteva din problemele pe care le crează absența vitaminei B12 din organism. Dermatita seboreică este cauzată de absența vitaminei B6, după cum limba care se irită ușor și devine dureroasă este dată de absența vitaminelor B3 şi B2. Părul aspru, care se rupe uşor şi mătreața pot fi adesea semne ale lipsei vitaminelor B2, B6, zinc, magneziu și biotină.

La polul opus, părul care are tendința de a se îngrășa semnalează lipsa vitaminei B9 şi a vitaminei B5.

De asemenea, absența îndelungată a vitaminei B6 din organism duce la depresie. Surse de vitamine din complexul B: seminețe de floarea-soarelui, cereale integrale, fasole, soia, mazăre, brânză tofu, drojdie de bere, nuci macadamia, germeni de grâu, ciuperci, spanac, broccoli, sparanghel, lapte, varză de Bruxelles, carne slabă de porc, nuci, ouă, carne albă, carne de miel, alune, cartofi, peşte (ton, somon),  morcovi, zmeură, pepene galben, vinete, mazăre, varză creață, alune, unt de arahide, brânză de vaci, avocado, roşii, linte etc.

Carența de vitamina C

Deficitul de vitamina C este, de obicei, anunțat prin sângerări spontane la nivelul pielii, pielea uscată care se descuamează şi are o nuanță roșiatică, imunitate scăzută și răceli dese, dureri articulare, căderi ale dinților, chiar depresii.

Combaterea acestor simptome şi rezolvarea deficitului de vitamina C se face cu ajutorul următoarelor fructe şi legume: citrice mai ales lămâi și grepfrut, fructe de pădure, ananas, mere, struguri, papaya, guave, kiwi, vişine, pepene verde, broccoli, ardei gras roşu, ardei iuți roşii şi verzi, conopidă, varză, spanac, pătrunjel, cimbru, sparanghel, morcovi. Ceiuri care conțin vitamina C sunt: ceaiul de măceşe, hibiscus, echinaceea, ghimbir şi ceai verde.

Rețineți! Vitamina C contribuie la absorbția fierului și întârzie apariția semnelor îmbătrânirii pielii.

Deficit de vitamina D

Vitamina D ar putea fi numită vitamina soarelui, pentru că lipsa ei nu se datorează atât unei alimentații nesănătoase sau sărace, cât lipsei de expunere la lumina soarelui.

Vitamina este produsă de organismul uman doar prin expunerea la soare. Vitamina D este esențială pentru a avea oase rezistente şi a asimila calciul, alt element important pentru sănătate. Totuşi, această vitamină poate fi dobândită în mod natural şi prin consumul de carne de peşte, ulei de ficat de pește, gălbenuş de ou, lactate și cereale. Carența de vitamina D duce la apariția rahitismului, tulburări cognitive la persoanele în vârstă, astm bronşic sau chiar cancer.

Atenție! Dieta vegetariană favorizează deficitul de vitamine, fiindcă sursele naturale de vitamina D sunt de origine animală.

Carența de vitamina E

Multă lume este foarte atentă la vitaminele enumerate până acum, dar uită adesea de vitamina E. Această vitamină joacă un rol important în prevenția bolilor cardiovasculare, a cancerului, chiar apariției simptomelor maladiei Alzheimer, şi ajută la buna funcționare a muşchilor scheletici, cardiaci şi netezi.

Nu mai spunem că îmbunătățeşte hidratarea pielii și previne îmbătrânirea acesteia, plus că ajută la videcarea acneei. Simptomele carenței de vitamina E sunt: slăbiciune musculară, pierderea masei musculare, probleme de mers – mers nesigur, probleme de vedere paralizia muşchilor ochilor, mişcări anormale ale ochilor. Sursele naturale de vitamina E sunt reprezentate de: uleiurile vegetale măsline, argan, soia, floarea-soarelui, porumb -, avocado, spanac, germeni de grâu şi ulei din germeni de grâu, cereale integrale, ficat, ouă, muştar, frunze de sfeclă, nuci, alune, migdale, fistic.

Carența de vitamina K

Vitamina K (în varianta K1 şi K2) este, de asemenea, o vitamină mai puțin băgată în seamă, deși ea are rol în coagularea sângelui și în funcționarea intestinelor. K favorizează sinteza osteocalcinei necesară cristalizării calciului în oase şi previne osteoporoza.

Nivelul scăzut de vitamina K scade nivelul de insulină, creând probleme de reglare a glucozei în sânge. Sursele naturale de vitamina K sunt: lucerna, ceaiul verde, urzica, tărâțele de ovăz, sparanghelul, melasa de afine, broccoli, varza, conopida, carnea de pui, frunzele de salată, șofranul, soia, iaurtul, untul, ficatul, gălbenuşul de ou.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel