marți, octombrie 27, 2020

Vitamine pentru imunitate scăzută. Ultimele cercetări, menţionează publicaţia franceză „Le Point”, relevă rolul central al vitaminei D în activarea sistemului de apărare imunitară.

Simplificat, mecanismul decurge în felul următor: în momentul în care un corp străin (denumit antigen – Ag – şi care poate fi o bacterie sau un virus) pătrunde în organism e „înghiţit” (fagocitat) de celulele macrofage din sânge. Apoi, antigenul este „adus în faţa” limfocitelor T specializate care se vor diviza. O parte dintre ele vor deveni limfocite T killer, capabile să distrugă „inamicul”, iar o parte vor deveni limfocite T de memorie, care vor păstra amintirea „intruşilor”.

Vitamine pentru imunitate scăzută

Citește și:

Studiile au demonstrat că vitamina D este indispensabilă pentru a activa aceste mecanisme de apărare ale organismului.

„La scăderea imunității contribuie și carențele de vitamina D3, care potentează și susceptibilitatea la diferite tipuri de infecții. Mulți copii, dar și adulți au un nivel scăzut de vitamina D în sânge; în cazul copiilor, alimentele care conțin această vitamină în cantitate mare nefiind utilizate, din cauza restricțiilor, particularităților (legate de vârstă), și specificului cultural, în cantități suficiente (pește, crustacee, lapte integral, produse lactate, ciuperci proaspete, diferite cereale, etc). Nici profilaxia zilnică cu vitamina D3, în perioadele reci și umbrite ale anului, nu se face întotdeauna corect și cu doze adecvate vârstei”, spune prof. dr. Mihaela Bălgrădean.

Aport recomandat

Citește și:

Doza zilnică recomandată (DZR) pentru adulţi este de 5 micrograme pe zi (echivalentul a 200 de Unităţi Internaţionale – U.I.). În cazul vârstnicilor este recomandată o doză dublă, adică 10 micrograme pe zi (400 U.I.). În organism, vitamina D este de origine endogenă (produsă de organism, sub acţiunea razelor ultraviolete de tip UV-B, din colesterol) şi de origine exogenă (aport alimentar). Cele mai mari cantităţi de vitamina D se găsesc în uleiul de ton (5.000 de micrograme la 100 de grame), uleiul de ficat de somon (1.000 de micrograme), sardele (40 de micrograme) şi unt (2,5 micrograme).

Parteneri--