Sari la conținut

Președintele Iohannis: Vaccinul ajunge în România. Cine vor fi primii vaccinați?

dsp

Într-o conferință de presă la Palatul Cotroceni, președintele Klaus Iohannis a declarat că prima tranșă de vaccin împotriva coronavirus va ajunge în România, cel mai probabil, în primul trimestru a anului viitor.

„România e parte din acest proces, țării noastre îi revine o alocare de peste 10 milioane de doze de vaccin. Vaccinul va ajunge în Europa etapizat. Pentru România ne așteptăm ca prima tranșă să ajungă în primul trimestru al anului viitor”.

”Primii vaccinați vor fi lucrătorii din sistemul medical, dar și persoanele din grupele de risc. Vaccinarea întregii populații va începe cel mai devreme în primăvară”, a mai spus șeful statului.

Principalele declarații ale șefului statului:

  • „Situația epidemiologică din toate statele europene se degradează rapid”
  • „România se confruntă la rândul ei cu cifre îngrijorătoare și autoritățile se adaptează permanent cu noi măsuri pentru a controla răspândirea virusului”
  • „Ne punem toți mari speranțe în dezvoltarea unui vaccin sigur și eficient. România e parte a acordurilor Comisiei Europene pentru furnizarea vaccinului, cu o alocare de peste 10 milioane de doze de vaccin”
  • „Vaccinarea întregii populații va începe cel mai devreme în primăvară”
  • „Fac apel la personalul medical de a se pregăti și informa corect în vederea procesului de vaccinare. Medicii de familie să fie bine instruiți”
  • „Dezvoltarea unuia sau a mai multor vaccinuri va di esențială pentru controlul pandemiei și relansarea economiilor”

Întrebat de aspectul alegerilor, președintele a răspuns: „Nu luăm în calcul amânarea alegerilor și experții nu sunt de părere că trebiue amânate. Chiar azi au loc alegeri în SUA, o țară mult mai greu lovită de pandemie decât România. Nu trebuie să ne legăm de un anumit număr, ci să privim situația ca un întreg.”

În ceea ce privește numărul mare de morți și vina pe care premierul Orban a aruncat-o asupra populației, președintele Iohannis răspunde: „Explicațiile se găsesc fără a fi mare specialist în trecutul nostur mai recent, din ultimii 30 de ani. Nu vreau să fac din asta o polemică politică. Din ultimii 30 de ani, 20 și ceva de ani a fost condusă de PSD, care a avut o politică sanitară foarte proastă. Sănătatea noastră publică nu e în parametri foarte buni. E trist, dar adevărat. De aceea am spus de la început că trebuie pus accentul pe prevenție și educație. Deocamdată nu am ajuns unde ne dorim. De aceea e nevoie de o reformă profundă, e nevoie de alt tip de guvernare decât în ultimii 30 de ani. PNL e singurul partid care poate veni cu altă politică, care poate face o reformă profundă, cu o largă majoritate în parlament după alegeri. Da, vom reuși și vom avea date mai bune la sănătate publică. Din 27 de state care apar în ultima evidență a cazurilor de Covid, la incidența cazurilor pe ultimele două săptămâni, România e cred pe locul 19, deci nu stăm chiar rău în comparație cu alte state europene, dar la mortalitate suntem în prima parte a clasamentului și asta mă întristează. E importantă și partea preventivă, ca să nu ajungem la spital, or pentru asta e nevoie de programe naționale.”

Citeste si:

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.