Categories: Stil de viaţă

Zece efecte negative pe care produce nivelul scăzut de testosteron

Testosteronul înseamnă, în primul rând, masculinitate. Acest hormon oferă energie, contribuie la dezvoltarea masei musculare şi susţine activitatea sexuală, dar ajută şi la îmbunătăţirea stării de spirit şi a sănătăţii osoase. Atunci când nivelul de testosteron se află la limita inferioară este nevoie de intervenţie medicală de specialitate.

Limita inferioară a valorilor testosteronului se situează între 290-300 nanograme pe decilitru. Limita superioara se află intre 1000 şi 1200 nanograme de decilitru.

Iată ce efecte negative poate avea un nivel scăzut de testosteron:

1. Lipsa de energiei
Oboseala este un efect comun al nivelului scăzut de testosteron. Este posibil să simţiţi că nu mai aveţi energia pe care o aveaţi înainte sau vă veţi simţi extrem de obosit. Bineînţeles, există mulţi alţi factori care vă pot afecta energia (procesul de îmbătrânire sau depresia). Un somn lung şi sănătos poate fi suficient pentru a vă creşte nivelul de energie. Incercaţi să dormiţi cel puţin 7-8 ore în fiecare noapte.

2. Lipsa apetitului sexual

Lipsa apetitului sexual poate fi cauzată de nivelul scăzut de testosteron. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul disfuncţiilor erectile. Cu toate acestea, nivelul scăzut de testosteron este de foarte puţine ori singurul motiv pentru care aveţi erecţii mai slabe şi mai puţine. Alte probleme medicale care pot fi de vină sunt bolile de inimă sau diabetul.

Dacă întâmpinaţi probleme în dormitor, vorbiţi cu un medic. În cazul în care aveţi un nivel scăzut de testosteron, apetitul sexual va reveni la normal cu ajutorul tratamentului.

3.Probleme de concentrare
Nivelul scăzut al testosteronului vă poate afecta concentrarea şi memoria. Este posibil să uitaţi că v-aţi făcut planuri şi veţi avea probleme de concentrare. Acest lucru se întâmplă mai des atunci când nivelul testosteronului este extrem de redus. Pentru a remedia problemele încercaţi să vă relaxaţi prin intermediu meditaţiei, yoga, exerciţiilor fizice sau masajului.

4.Modificări ale dispozitiei
O stare de spirit proastă sau depresia pot fi cauzate de nivelul scăzut de testosteron. Unii bărbaţi observă chiar schimbări majore ale personalităţii. Nimic nu îi mai face fericiţi şi nu mai vor să participe la activităţile care înainte le făceau plăcere.
Când nivelul de testosteron revine la normal, bărbaţii spun că se simt din nou ca înainte.

5.Schimbari ale masei musculare
Deoarece testosteronul ajută la contruirea musculaturii, atunci când nivelul acestuia scade, la fel se întâmplă şi cu masa musculară. Exerciţiile regulate pot ajuta la creşterea nivelului testosteronului.

6. Apariţia grăsimii
Nivelul scăzut de testosteron nu numai că va determina modificări la nivelul masei musculare, dar veţi observa şi că v-aţi îngrăşat. Dacă nu faceţi exerciţii fizice ca să ardeţi caloriile, se va depune grăsimea. Pentru a evita acest lucru, încercaţi să urmaţi o dietă sănătoasă. Dacă sunteţi supraponderal sau obez, atunci când pierdeţi în greutate corpul va produce mai mult testosteron.

7. Subţierea părului de pe corp
Nivelul scăzut de testosteron poate duce la pierderea părului de pe suprafaţa corpului (părul facial, pubian, cel de pe mâini şi de pe picioare). În general, părul de pe cap nu este afectat, dar există o legătură între tratamentul cu testosteron şi chelia la bărbaţi.


8. Pierderea masei osoase

Nivelul scăzut al testosteronului este legat de osteoporoză, o boală care slăbeşte oasele. Există, însă şi alte cauze ale osteoporozei, de aceea este necesar să vorbiţi cu medicul. Pentru a vă menţine oasele sănătoase faceţi exerciţii regulat, inclusiv cu greutăţi, renunţaţi la fumat şi reduceţi consumul de alcool.

9.Probleme cu somnul
Atunci când nivelul de testosteron este mic, este posibil să aveţi probleme cu somnul şi să fiţi agitat în timpul nopţii. Pentru a fi sigur că veţi avea un somn bun, încercaţi să stabiliţi şi să respecţai un orar de somn. Mergeţi la culcare şi treziţi-vă la aceleaşi ore, chiar şi în weekend.
10. Probleme la locul de muncă
Multe dintre efectele nivelului scăzut de testosteron-problemele de focalizare, stare de spirit schimbătoare şi scăderea bruscă a energiei- vă pot afecta eficienţa la locul de muncă. Dacă munca sau viaţa de familie s-au schimbat dramatic în rău, un control medical complet ar putea ajuta la găsirea cauzei. Un test de sânge va putea determina dacă aveţi un nivel scăzut de testosteron, iar schimbarea stilului de viaţă şi tratamentul recomandat de medic vă vor ajuta să reveniţi la normal.

 

Recent Posts

DIETA miraculoasă care poate preveni apariţia bolii Alzheimer

Nutriția poate juca un rol major în ceea ce privește sănătatea creierului, motiv pentru care…

23 de minute ago

Distincţie specială primită de Spitalul Dr. C.I. Parhon din Iaşi

Spitalul Clinic "Dr. C.I. Parhon" este prima unitate medicală din Iaşi şi cea de-a doua…

52 de minute ago

Horoscop 1-15 mai 2024, Cristina Demetrescu. Un eveniment UNIC

Cristina Demetrescu, astrolog, a făcut previziuni astrale pentru primele două săptămâni din luna mai. Previziuni…

o oră ago

ANM, prognoză meteo pentru perioada 29 aprilie – 12 mai 2024: Vremea se răcește din nou

ANM, prognoză meteo pentru perioada 29 aprilie - 12 mai 2024: Vremea se răcește din…

2 ore ago

Boala somnului

Boala somnului. Narcolepsia sau Sindromul Gelineau este boală rară. Denumită și boala somnului, tulburarea cronică…

2 ore ago

O problemă a unghiilor, semn mai puțin cunoscut al cancerului

O problemă a unghiilor, semn mai puțin cunoscut al cancerului! Anumite modificări ale unghiilor pot…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Boala somnului